Politic

Bisturiul şi cătuşele

Sorin Ovidiu Bălan

Câteva luni după ce a fost condamnat, deţinutul Gigi Becali a ţinut capul de afiş al ştirilor de fapt divers cu numeroasele sale tentative de a ieşi din puşcărie, apoi s-a lăsat liniştea. Lui Becali nu i s-a aprobat practic nimic din ceea ce a cerut. A vrut o zi de învoire ca să meargă la înmormântarea mătuşii sale. I s-a răspuns că regulamentul este foarte clar, nu se acordă învoiri decât pentru decesul rudelor de gradul întâi, ceea ce nu era cazul aici. Degeaba avocaţii au încercat să explice că vicisitudinile vremurilor, greutăţile deportării l-au făcut pe Becali practic să fie ca un fiu pentru decedată.

Au urmat tot felul de tertipuri avocăţeşti, de manevre juridice, dar şi cereri fireşti ale unui om care este privat de libertate. Nimic.

A fost considerată o mare victorie aprobarea ca deţinutul să fie transferat la penitenciarul Poarta Albă, unde regimul este mai puţin sever decât la Jilava, unde se afla iniţial. Dacă asta poate fi numită o victorie.

A venit însă momentul crucial, când lucrurile au devenit de o gravitate extremă. Fără dubii, Gigi Becali este grav bolnav şi riscă, fără o intervenţie chirurgicală extrem de delicată, să rămână paralizat. O spun cinci dintre cei mai mari specialişti neurochirurgi din România.

Refuzarea cererii lui Becali de a se opera, era echivalentă că condamnarea sa la imobilizarea într-un scaun cu rotile şi nici un magistrat nu a vrut să-şi asume un astfel de risc şi o astfel de răspundere. Treaba însă, s-a făcut doar pe jumătate.

Becali a cerut să fie lăsat să se opereze la o clinică privată din străinătate. Cerere de altfel perfect legală. Nu i s-a aprobat. S-a acceptat iniţial ca să fie operat într-un spital din sistemul penitenciar. Numai că aceste spitale nu au nici aparatura, nici, mai ales, specialiştii necesari. Până la urmă i s-a aprobat să se opereze în afara închisorii, dar numai la un spital de stat şi sub pază strictă.

Dacă nu ar fi trist, ar fi de râs o astfel de decizie. De ce la stat şi nu într-o clinică privată? Cu atât mai mult cu cât unul dintre cei mai mari specialişti neurochirurgi din lume, profesorul Vlad Ciurea, a acceptat să-l opereze pe Becali. Numai că profesorul operează într-o clinică privată.

Povestea cu paza însă este şi mai şi. Ce se tem cei de la penitenciar? Că anesteziat, cu gâtul în ghips, Gigi Becali ar putea evada?

Ştiţi ce nu am priceput eu? Dacă tot i s-a dat voie să se opereze, de ce nu este lăsat să i se facă acest lucru ca lumea, să scape de necaz? Are cineva interesul să-l şicaneze pe Gigi Becali şi când se întinde pe masa de operaţie?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.