Eveniment

Biroul de Imigrări Teleorman: 14 străini depistați în situații ilegale, în 2019, pentru 9 au fost emise decizii de returnare

Poliţiştii Biroului pentru Imigrări al judeţului Teleorman au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 566 de persoane, în 2019, dintre care 360 din state terţe, cei mai mulţi din Turcia, Republica Moldova şi China, şi 206 cetăţeni ai Uniunii Europene/Spațiului Economic European/Confederației Elvețiene, majoritatea din Italia, Spania si Grecia, se aratră în bilanțul instituției. Poliţiştii de imigrări au aplicat și 29 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 20.400 de lei, în perioada menționată.

Potrivit sursei citate, pe parcursul anului 2019, au fost depistaţi 14 străini în situaţii ilegale şi emise 9 decizii de returnare pe numele acestora. De asemenea, au fost emise 120 avize de angajare în muncă pentru lucrători permanenţi.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost soluţionate 12 invitaţii depuse pentru străini din Pakistan, Irak, Liban etc.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 122 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 120 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 150 de permise de şedere, dintre care 138 pentru şedere temporară şi 12 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate, totodată, 28 de certificate de înregistrare pentru cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate 74 de acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 14 străini în situaţii ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise cinci decizii de returnare prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, cinci au fost puşi în legalitate, iar pe numele a patru străini au fost emise decizii de returnare sub escortă, fiindu-le aplicat consemn nominal de nepermiterea intrării în România.

În perioada de referinţă au fost aplicate 29 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 20.400 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată şi OUG.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. Sancţiunile au fost aplicate atât unor persoane fizice cât şi unor persoane juridice care aveau angajaţi cetăţeni străini.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiuni prioritare pentru polițiștii Biroului de Imigrări, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituţiei la adresa http://igi.mai.gov.ro/.

De asemenea, cetățenii sunt invitați să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.