Eveniment

Biblioteca Județeană marchează Ziua iei tradiționale românești

Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, marchează vineri, 24 iunie 2022, ora 10.00, Ziua iei tradiționale românești.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută drept ziua de Sânziene sau Drăgaica. Tot pe 24 iunie, credincioșii ortodocși sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult al soarelui, iar în unele zone sărbătoarea se mai numeşte şi “Cap de vară”. În imaginaţia populară, Sânzienele sunt  fete frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, dansând.

Ziua iei coincide cu sărbătoarea de Sânziene, aluzie la faptul că în tradiţia noastră populară acestea erau îmbrăcate în ii.

Arta meşteşugului popular – şi a coaserii iei în special – era moştenită din generaţie în generaţie pentru a nu pierde această tradiţie. Însemnele magice cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, ori de soarta rea.

Ia – denumire dată la origini exclusiv piesei vestimentare feminine, cămaşă tradiţională românească de sărbătoare – este considerată cea mai importantă piesă din costumul popular, deoarece determină compoziţia ornamentală a costumului, restul pieselor asociindu-se cu cămaşa, cu care e obligatoriu să se acorde ca epocă, vârstă, ornamente şi cromatică.

În partea de sud a ţării, iile erau ţesute din borangic, fiind accesorizate cu broderii atât la gât, cât şi cu mărgele la mâneci, iar în zona Moldovei, se confecţionau iile brodate cu “spic”.

Expoziția de carte din fondul bibliotecii intitulată “Cusături românești” aduce în atenția publicului informații despre istoria costumului popular și pune în valoare modele de cusături tradiționale românești – sursă de inspirație pentru mâinile dibace.

Cei care vizitează biblioteca au prilejul să admire expoziția de ii din colecțiile doamnelor Lidia Vișan, Emilia Stroe, Paula Achim și Mariana Pisică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.