Localnicii din Beuca, o comună din Teleorman în care vieţuiesc peste 1.400 de suflete, trăiesc un coşmar care pare fără sfârşit. În fiecare noapte, dar şi în plină zi, hoţii le calcă gospodăriile şi fură tot ce găsesc, iar oamenilor le este frică să nu fie omorâţi în propriile case cum s-a întâmplat la începutul lunii iunie, când o bătrână de 83 de ani a fost omorâtă în locuinţa sa după ce hoţii au intrat la furat. Au luat şi ceva bani, însă nu o sumă suficient de mare, nu că ar exista vreo sumă care să justifice o crimă. Femeia a fost ucisă doar pentru doar de 600 de lei. Ca să îi alunge oarecum pe hoţi, oamenii spun că stau mai mult treji, însă le e teamă, ca nu cumva, în caz că le sunt prădate gospodăriile, să dea piept cu aceştia. Din curţi se fură orice, cu condiţia să poată fi valorificat. Oamenii rămân fără animalele din curte, fără legume, cereale, lemne de foc sau chiar şi gardul de sârmă. Localitatea în care trăiesc s-a transformat în raiul hoţilor şi, culmea, nici o autoritate nu ia vreo atitudine palpabilă, adică după ce se cercetează cazurile să se estompeze şi furturile. Indiferent câte dosare se fac şi ce fel de cercetări, de ani de zile, spun locuitorii din Beuca, nu s-a văzut nici o ameliorare a situaţiei. Ba mai mult, lucrurile au luat amploare, după cum ne spunea primarul comunei, Aurelian Grigore, în momentul în care unii localnici care au fost în detenţie pentru diverse infracţiuni, au revenit în comună. Oamenii sunt convinşi că aceştia au revenit la vechile obiceiuri şi împreună cu alţi răufăcători din localitate au devenit spaima bieţilor bătrâni cărora le fură agoniselile de o viaţă. Nemulţumiţi că hoţii nu au fost prinşi şi că furturile sunt din ce în ce mai dese, sătenii fac zilnic plângeri la poliţie, despre care ei spun că, de multe ori, le sunt doar ascultate şi nu sunt puşi să dea vreo declaraţie în scris pentru a nu se putea înregistra şi a fi îngroşat dosarul cu plângeri nesoluţionate. Cu toate astea, gospodăriile le sunt prădate, în continuare, iar hoţii fură cam tot ce prind. Sătenii sunt disperaţi şi nu ştiu la cine să se mai plângă. Pe acelaşi motiv, că hoţii nu sunt niciodată prinşi, doar două – trei amenzi răsleţe date, câte unuia sau altuia, au renunţat să mai facă reclamaţii la poliţie. Plus de asta, locuitorii din Beuca nu se tem numai pentru avutul lor, ci şi pentru viaţa sau integritatea corporală, deoarece după cum am menţionat, în localitate a avut loc o crimă, mobilul acesteia fiind jaful, iar pe data de 6 octombrie, în aceeaşi localitate, a avut loc un viol asupra unei bătrâne de 71 de ani, mobilul acestui act reprobabil, nemaifiind se pare, jaful.
În patru luni, pe lângă jafuri, o femeie a fost ucisă şi o alta violată
În localitatea terorizată de hoţi am fost şi noi vineri, unde am stat de vorbă cu cei prădaţi, cu primarul, dar şi cu rudele celor două victime. Familia femeii de 83 de ani ne-a povestit că bătrâna a fost ucisă într-o noapte de duminică, pentru bani, deoarece din casă lipsea suma de 600 lei şi toată casa a fost răvăşită. Cel care a depistat-o pe bătrână a fost fratele acesteia care l-a anunţat pe Eugen Bădica, nepot, acesta din urmă alertând şi autorităţile. La faţa locului au sosit poliţişti, criminalişti şi procurori, au adunat probe şi au plecat. În dosarul cu pricina se pare că a fost identificat un autor, acesta fiind trimis în judecată cu interdicţia de a părăsi localitatea Roşiorii de Vede. Dacă lucrurile ar sta doar aşa, oamenii nu ar fi revoltaţi, însă, spun ei, suspectul principal al atrocităţii se plimbă liber prin comună, face chefuri şi grătare cu amicii, în ciuda faptului că are o interdicţie stabilită de instanţă de a părăsi localitatea Roşiorii de Vede. Despre acest aspect au fost înştiinţate şi autorităţile, care, dacă au luat sau nu atitudine, nu se vede, deoarece individul tot în comună îşi face veacul.
Cel de-al doilea caz care a revoltat comunitatea locală este cel al bătrânei violate în data de 6 octombrie. Femeia, după ce a fost batjocorită, de ruşine, nu a mers la poliţie, aşa cum ar fi trebuit, poate şi pentru că nu a avut încredere, spun localnicii, sau din neştiinţă şi a dormit vreo săptămână pe la vecini, asta până ce fapta a ajuns la urechie soţiei primarului, căreia o altă femeie din sat i-a spus că bătrâna a fost silită de nişte indivizi să întreţină relaţii sexuale. Aceasta i-a relatat soţului cele petrecute, acesta din urmă alertând şi poliţia. În cauză a fost întocmit dosar penal. Între timp, oamenii au fost în continuare furaţi, ancheta în cazul violului a mers mai departe şi pe data de 18 octombrie doi indivizi au fost reţinuţi şi prezentaţi instanţei, iar femeia care a fost supusă perversiunii a lăsat totul baltă, casă şi gospodărie şi s-a mutat la fiul său de teamă că la o dată viitoare ar putea fi omorâtă la fel cum s-a întâmplat în iunie cu consăteanca sa.
Se fură tot ce se poate valorifica. Primarul a rămas chiar fără crema de ghete
În ceea ce priveşte furturile, acestea sunt dintre cele mai diverse, fiecare obiect ce poate fi valorificat este furat. Ana Zorzoană, de 67 de ani, ne-a spus că i s-a furat cu ceva timp în urmă cazanul care era urcat în podul casei. “Ne-a luat cazanul din pod. Tuciuri de aluminiu, saci cu uree, păsări. Noi plecăm la muncă şi când venim nu mai găsim nimic. Câte să închidem în casă. Când mi-au furat găinile, m-am dus la poliţie şi le-am spus, nu mi-au luat nimic scris şi mi-au spus să plec acasă şi au venit la o săptămână şi m-au întrebat ce vreau. Vreau să-mi dea găinile înapoi? Nici nu ştii ce să mai zici. Ţi-e frică să stai cu atâtea întâmplări”.
Mai multe familii din sat se plâng că au trecut prin aceleaşi experienţe neplăcute şi se plâng că, deşi unii i-au descris pe hoţi la poliţie, oamenii legii nu au făcut nimic. Primarul spune că “îi ştim, am făcut sesizări, însă pe multe nu le primesc decât verbal, să nu se înregistreze cu dosare. Mai grav este că se agravează situaţia şi nu ştim ce să mai facem, ieşi afară şi îţi dau în cap”, a precizat edilul localităţii.
Ion Bădica, de 77 de ani, crescător de oi, este şi el unul dintre cei care au fost prădaţi. Acesta ne-a spus că în preajma Paştelui i-au fost sustrase cinci oi şi o mioară mai tânără, asta după ce hoţii încercaseră să fure mieii. Dacă n-au reuşit, este pentru că erau închişi într-un loc bine zăvorât, iar despre hoţi despre care nea Ion spune că au fost mână în mână cu ciobanul pe care îl avea la oi, au furat ce au găsit, adică cele cinci oi şi o mioară mai tânără. Anterior jafului, bătrânul a mai fost furat o dată, de astă dată pradă hoţilor a căzut porcul bătrânului. “La poliţie am fost, au venit, au luat declaraţii în scris, şi “La revedere!”, am rămas cu scrisul. Eu ştiu ce au făcut cu animalele? Le-au vândut, le-au tăiat. Hoţii se ştiu. Sunt de la noi din sat”, spunea badea Ion.
Ion Toma a fost jefut şi el anul trecut, în vară, de 7.700 lei, în amiaza mare. Profitând de faptul că mama bărbatului este complet oarbă şi singură acasă, fiul fiind la muncile câmpului, aceştia au pătruns în locuinţa bărbatului pe un geam de la camera unde acesta îşi ţinea agoniseala şi au sustras suma de bani. Şi în acest caz au fost luate declaraţii, probabil se fac cercetări, însă bărbatul aşteaptă un răspuns.
Şi Dan Mareş, un tânăr de 29 de ani, a fost victima hoţilor, acestuia, tot în vara anului trecut, i s-a sustras din casă suma de 4.000 de lei şi multe alte bunuri. “Cu poliţie sau fără poliţie e acelaşi lucru. Dacă era unul sau doi hoţi, mai ziceam, dar ei sunt 10-15 şi se ştiu care sunt, ori noi nu putem face nimic. Nici unul dintre aceştia nu munceşte, însă îi vezi că îşi fac case, îşi cumpără maşini noi, îşi construiesc garduri. Pe banii cui, dacă ei nu muncesc?”, a precizat Dan Mareş. Alte persoane cărora le-au fost luaţi banii sunt Radu Marian, jefuit de 9.600 lei, şi Florea Nicolae, de 4.700 lei.
Şi primarul a fost victimă a hoţilor, acestuia hoţii i-au furat trei telefoane mobile, bunuri ce au găsit la îndemână, chiar şi o cremă de pantofi şi suma de 2.000 de lei. Acesta a şi cerut, în scris, explicaţii poliţiei cu privire la mersul anchetei în câteva cazuri pe care le-a specificat în solicitarea sa, însă nu a primit nici un răspuns. Încă aşteaptă….
Stela Ristea, o femeie singură, care are în îngrijire două bătrâne, este şi ea speriată şi dacă până acum stătea oarecum liniştită, în sensul că se gândea că la ea hoţii nu au ce căuta, întrucât atât ea, cât şi cele două bătrâne nu deţin nici un ban, însă de când în comună a avut loc şi un viol, îi este teamă de ce s-ar putea întâmpla. “Stau cu două băbuţe şi sunt singură. Mi-e frică. Mi-au furat şi mie câteva nimicuri, mai des căpşuni, dar acum chiar mi-e frică. Ce facem noi, ce fac eu cu două băbuţe de care am grijă. Nu avem bani, dar după cum vedeţi au început şi violurile”, a declarat doamna Stela, care a mai spus că una dintre bătrâne a locuit la Bucureşti unde şi-a vândut locuinţa şi s-a mutat în comuna lor şi se teme că va fi prădată pe motiv că ar avea bani din vânzarea imobilului, însă aceasta nu deţine nici un ban.
Pe cine dau localnicii vina? Din punctul lor de vedere, principalii vinovaţi sunt cei doi poliţişti din localitate, şeful de post şi ajutorul acestuia, deoarece nu acordă o atenţie sporită acestor cazuri şi, în repetate rânduri, profitând de faptul că oamenii furaţi nu ştiu că pentru a fi o sesizare cercetată trebuie pusă pe hârtie şi semnată, le ascultă plângerile verbal şi li se spune să se ducă acasă, că vor sosi ei. Şi pe procurorii care anchetează cazurile îi cred oamenii vinovaţi, asta pentru că din puţinele dosare care au ajuns pe masa lor nu prea a ieşit nimeni vinovat, ba mai mult unele soluţii date au fost de neînceperea urmăririi penale. Iar NUP se dă nu numai pentru nevinovăţie, ci şi pentru o instrumentare greşită sau incompletă a dosarului….
Vinovaţii nu sunt decât cei care produc aceste furturi şi terori asupra comunităţii din Beuca, dar atâta timp cât cei care răspund de siguranţa cetăţenilor şi evident nu o aplică ar trebui să-şi asume faptul că sunt depăşiţi de situaţie şi să ceară ajutor în altă parte, deoarece hârtiile şi hârţoagele nu fac nimic, singura certitudine este că oamenii sunt terorizaţi şi zilnic rămân fără bunurile pe care le-au strâns toată vara şi banii care să le asigure un trai decent la bătrâneţe. (C.P.)