Social

Beneficiarii Euro 200 mai pot ridica bonurile valorice doar până la sfârşitul acestei luni

30 iulie este ultima zi pentru ridicarea bonurilor în valoare de 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator prin programul social Euro 200. Anul acesta doar 667 din cei 864 de elevi teleormăneni care au solicitat ajutorul de 200 de Euro din partea statului se regăsesc pe lista beneficiarilor publicată de Ministerul Educaţiei.

Termenul limită pentru achiziţionarea unui calculator prin acest program este 31 august, dată după care bonurile valorice îşi pierd valabilitatea.

Euro 200 este un program derulat de Ministerul Educaţiei, începând din anul 2004, prin care elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 150 lei pe membru de familie, pot obţine un ajutor în valoare de 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator. Excepţie fac beneficiarii unui calculator tip desktop, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 87/2008 (elevii de liceu care au primit calculatoare în noiembrie 2008).

Programul Euro 200 a suferit câteva începând de anul trecut când au fost introduse câteva criterii de departajare a elevilor consideraţi eligibili. Prioritate au avut copiii cu rezultate şcolare bune, precum şi cei care au înregistrat o frecvenţă bună la cursuri pe parcursul anului şcolar anterior. Anul trecut, 574 de elevi şi studenţi teleormăneni au fost declaraţi beneficiari ai ajutorului în valoare de 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator. Până anul acesta au beneficiat de cei 200 de euro peste 8500 de elevi teleormăneni, cei mai mulţi în perioada 2006-2007.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean atrag atenţia părinţilor elevilor beneficiari să aibă în vedere ca la achiziţionarea calculatorului să se asigure că acesta este nou şi că se respectă configuraţia hardware minimală, asa cum se precizează in H.G. 1294/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă ajutor financiar potrivit Legii nr. 269/2004, cu modificările şi completările ulterioare, este următoarea: a) pentru desktop – procesor Dual Core sau echivalent; FSB minimum 800 MHz; frecvenţă procesor minimum 2.300 MHz; HDD minimum 250 GB; RAM tip DDR3 minimum 1 GB; unitate DVD; monitor LCD minimum 17″; tastatură, mouse optic; b) pentru laptop – procesor minimum Dual Core sau echivalent; frecvenţă procesor minimum 2.000 MHz; RAM tip DDR3 minimum 1 GB; HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15″; rezoluţie minimum 1.366 x 768; DVD; c) pentru netbook sau echivalent – procesor Intel Atom sau echivalent; tip procesor minimum N450 sau echivalent; HDD SATA minimum 250 GB; RAM DDR3 minimum 1 GB; diagonală minimum 10. (2.1) Calculatoarele definite la alin. (2), a căror achiziţionare se realizează prin ajutor financiar potrivit Legii nr. 269/2004, cu modificările şi completările ulterioare, vor cuprinde în mod obligatoriu şi software de bază licenţiat, incluzând un sistem de operare şi un program antivirus. (3) Sunt considerate calculatoare personale şi dispozitivele mobile de tip calculator personal cum ar fi laptopul, notebookul, netbookul sau dispozitivele echivalente. (M.D.)

2 Comments

  1. Ca idee, la cupaonele Euro 200 eu mi-am luat un calculator super de pe site-ul http://www.pretulok.ro/

    Am primit cadou o camera web, toate accesoriile la PC si monitor si am primit gratuit acasa coletul fara nici o problema. Oamenii de acolo sunt foarte intelegatori si de aceea ii recomand. Pentru cei care doresc mai multe informatii si cum se procedeaza vor gasi aici: http://www.pretulok.ro/calculator-euro-200-2013

    I-am ales pe ei pentru ca au cel mai bun sistem in schimbul cuponului.

    • Pai tot ca idee… ai primit tu ce zici, insa sunt second hand toate la astia pe site…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.