Eveniment

Bătăuşul angajat al ISU Teleorman – Detaşamentul Zimnicea SMURD s-a ales cu dosar penal şi riscă pedeapsa cu închisoarea

Pompierul bătăuş, Gabriel Burcică, cel care, fără a sta pe gânduri, a luat la pumni un copil de 14 ani, s-a ales cu dosar penal în urma plângerii depuse de familia băiatului care a încasat, fără puterea de a se apăra, pumni cu nemiluita, pentru o corcoduşă. Fără a repeta povestea, băiatul bătut a ajuns la medicina legală, pentru a-şi scoate un certificat medico-legal, dar i se va face şi o evaluare psihologică în vederea stabilirii traumelor, întrucât comportamentul tânărului pompier, care, chiar dacă nu era nici în timpul serviciului şi nici nu purta uniforma de pompier, nu ar fi trebuit să reacţioneze în nici un caz aşa, atitudinea lui de bădăran neavând nici o legătură cu un comportament civilizat, cu atât mai mult cu normele şi conduita pe care trebuie să le respecte, indiferent că era sau nu în timpul serviciului. Odată intrat în sistem, pompier eşti şi acasă, şi la serviciu, şi când te pupi cu iubita în parc. PUNCT!

Revenind la actul agresiv şi greu de digerat făcut de lucrătorul  ISU Teleorman, Gabriel Burcică, cel care, teoretic, salvează vieţi şi nu este în nici un fel boxer, acesta, deocamdată, s-a ales cu dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, dosar deschis în baza plângerii formulate împotriva lui. Potrivit Noului Cod Penal, articolul la care se încadrează această faptă este art. 193 “Lovirea sau alte violenţe” alin.1, potrivit căruia “Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Între timp, în cauză se fac cercetări în vederea stabilirii împrejurărilor concrete în care s-a produs fapta, ca de altfel şi gradul de vinovăţie al participanţilor, în funcţie de care, dar şi de raportul medico-legal şi de certificatul emis de medicul legist, se va stabili exact încadrarea juridică a faptei care ar putea fi mutată la alin. 2), portivit căruia “Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă”. Soluţia finală va fi dată prin Parchet.

 

Spiritul civic la români, a apus de mult

Din păcate, trăim într-o societate bolnavă unde majoritatea cetăţenilor pleacă de la premisa că principalul interes, în cazul în care se confruntă cu o fărădelege, chiar şi cea mai mică, este să găsească modalităţi de a scăpa mai uşor de consecinţe sau să rezolve singur problema, devenind, din om normal, justiţiar de moment, fără să realizeze că orice încălcare a normelor de convieţuire socială are repercursiuni asupra tuturor cetăţenilor indiferent de statutul social. La astfel de scene asistăm zilnic, când un macho îi aplică vreunei fete o corecţie în stradă şi lumea se uită în altă parte, mergând, nepăsător, mai departe. Atitudinea justiţiarilor de stradă, cei care consideră că ei sunt legea, este cea de a-şi face singuri dreptate, siguri că nimeni nu va interveni.

În momentul de faţă s-a ajuns aici doar din cauza indiferenţei, pentru că majoritatea adoptă ideea “dacă nu mi se întâmplă mie, nu mă interesează, nu e treaba mea”.

Nu de mult am văzut un clip, în care, un individ, este alergat şi bătut de nişte cetăţeni, după ce individul a smuls poşeta unei doamne. Am zâmbit, gândind că un infractor a primt ceea ce merita, însă, întâmplarea asta, care mi-a venit în minte după ce în plină zi un copil este bătut de un apărător al legii, zâmbetul de satisfacţie provocat de cetăţenii din clip mi-a îngeţat instantaneu.

Am realizat că spiritul civic este o noţiune de mult uitată şi îngropată.

La câte scene asemănătoare sau de alte agresiuni aţi asistat? Cine s-a băgat? Nimeni. Nu s-a băgat şi nu se va băga nimeni. Nu contează că-s zeci de martori la infracţiune, nici unul nu va sări în apărarea victimei, dacă e singur poate va fi dovedit, dar dacă ar face echipă agresorul va înceta. Nu e vorba de a interveni în scandalul dintre bande, nici pe departe, este vorba strict de un caz asemănător celui care s-a petrecut vineri în Alexandria, când cetăţenii simpli ai oraşului au asistat la cum băiatul de 14 ani îşi primea corecţia pentru o amărâtă de corcoduşă care a greşit ţinta.

Stau toţi cu capul în pământ şi, după ce infractorii au fugit, încep să-şi dea cu părerea şi să înjure poliţia pentru că nu face nimic să-i apere. Ba mai mult, îşi fac cruce şi scuipă în sân, să nu li se întâmple şi lor, apoi trec mai departe. Dar nu realizează că, împreună cu restul trecătorilor, depăşesc numărul indivizilor dacă sunt mai mulţi, în cazul de faţă, al neghiobului care îl bătea cu sete pe copil, şi le pot băga acestora minţile în cap, până vine poliţia. Nu, românul, stă ca o curcă beată şi se minunează de cât de degradantă a ajuns societatea, se cruceşte de comportamentul tinerilor din ziua de azi şi se roagă să nu i se întâmple şi lui vreodată. Probabil sunt conştienţi că nici lor nu le va sări nimeni în ajutor. Şi, din cauza asta, am ajuns unde am ajuns, din cauza faptului că nu mai avem nici cea mai vagă idee de ce înseamnă unitatea împotriva celor care fac ce vor când vor, sfidând legea, devenind justiţiari fără drept. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.