Politic

Bătălia pentru STS

Sorin Ovidiu Bălan

Unul dintre talentele pe care trebuie să le aibă un politician este acela de a reuşi să tragă un profit, chiar şi din nenorocirea sau disperarea altora. La care, obligat, trebuie să se adauge perspectiva viitorului, capacitatea de a prevedea şi de a face aranjamente cu bătaie lungă.

Aşa s-a întâmplat şi duminică. Sub semnul acestor două deziderate, la Palatul Cotroceni s-a desfăşurat o bătălie aprinsă pentru supremaţia asupra unei instituţii care, aparent, nu aduce cine ştie ce profit electoral:  Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Pentru ce să te voteze oamenii? Că răspunde mai repede 112?

Posibilitatea de a discuta despre acest subiect a oferit-o nenorocirea care s-a petrecut în Munţii Apuseni, dar mai ales faptul că autorităţile care aveau sarcina să-i salveze pe supravieţuitori, şi-au dat cu stângul în dreptul. Astfel, deja avem prima condiţie pentru ca abilitatea unui politician să se manifeste: suferinţa altora. Pentru cea de-a doua, previziunile viitorului, ceva mai târziu.

A fost o oră şi jumătate de confruntări aprinse, de păreri pro şi contra. De-o parte, preşedintele Traian Băsescu, care juca pe teren propriu, de cealaltă, premierul Victor Ponta. Băsescu a adus ca argument raportul şefului STS, generalul Marcel Opriş şi două hărţi, care arătau că instituţia nu avea cum să localizeze mai exact decât a făcut-o, adică cu o marjă de câteva sute de kilometri, locul accidentului. De cealaltă parte, Victor Ponta aducea argumentul că în această căutare ratată au fost implicate trei instituţii ISU, din fruntea căreia şi-a dat demisia de onoare generalul Burlui, ROMATSA, din fruntea căreia a plecat Aleodor Frâncu şi… STS, din fruntea căreia preşedintele refuză să-l demită pe Opriş. Ponta mai aduce drept bonus şi demiterea lui Chiper, secretar de stat în MAI, şi chiar demisia ministrului de Interne.

Să nu ne lăsăm păcăliţi. Bătălia aceasta nu se dă pentru noi, pentru cei care, doamne fereşte, am putea fi victimele unei întâmplări grave, ca să fim ajutaţi în timp util. Dovadă că de fapt pe nimeni nu interesează de victime, este prăbuşirea elicopterului în Pasul Tihuţa, când comandantul a transmis exact coordonatele, dar supravieţuitorii au fost găsiţi tot după mai bine de cinci ore şi tot de către localnici,

Atunci, care să fie miza acestei bătălii pentru STS? Grija pentru viitor, despre care vorbeam că ar fi a doua însuşire a politicianului. De viitorul lor, desigur. Prin STS se transmit datele oficiale ale alegerilor, iar 2014 este un an electoral. De altfel, Victor Ponta a spus că Băsescu nu-l demite pe Opriş, pentru că acesta îl poate şantaja. Cu ce oare poate fi şantajat un preşedinte de ţară de către STS?

Să înţelegem de aici că rezultatele alegerilor, de oricare ar fi ele, europarlamentare sau prezidenţiale, pot fi măsluite atunci când sunt transmise prin reţeaua de comunicaţii speciale, iar acum se bat care să aibă în mână instrumentul?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.