Economie

Banii pentru plata diferenţei SAPS, împrumutaţi

Diferenţa SAPS trebuia achitată agricultorilor până la finele anului 2014, dar după cum s-a anunţat, plata va fi făcută cu întârziere, pe parcursul lunii ianuarie, dar nimeni nu a spus că nu sunt bani. În curând probabil vor fi făcute şi plăţile asta pentru că, în şedinţa Guvernului din data de 7 ianuarie 2015 a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se alocă, cu titlu de împrumut din venituri din privatizare, până la finele anului 2015, suma de 3.700.000 mii lei, în echivalent euro.

Sumele vor fi transferate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către Ministerul Finanţelor Publice, la solicitarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în vederea achitării diferenţei de plată pe suprafaţă (SAPS) aferentă campaniei 2014 către beneficiarii acestei scheme.

Actul normativ reglementează sursa de finanţare a cheltuielilor aferente schemelor de plată directă implicate în derularea Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA),a ajutoarelor specifice şi a măsurilor de piaţă şi intervenţie, din veniturile din privatizare, înregistrate în contul curent în valută al Ministerului Finanţelor Publice deschis la Banca Naţională a României. Suma pusă la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din venituri din privatizare va fi restituită până la data de 30 decembrie 2015 din fondurile rambursate de către Comisia Europeană pe baza declaraţiilor de cheltuieli transmise.

Aplicarea măsurilor prevăzute de actul normativ va permite beneficiarilor plăţilor să-şi elaboreze propriul plan de afaceri, precum şi programul de dezvoltare pe termen scurt şi mediu, adaptate cerinţelor pieţei, în condiţiile evaluării nivelului sumelor ce urmează să le primească conform schemelor de plată.

De asemenea, până la sfârşitul lunii ianuarie 2015, se va promova un act normativ ce va reglementa acordarea ajutorului naţional de tranziţie (TNA) pentru sectorul zootehnic, pentru bovine, ovine şi caprine, iar plata acestora se va realiza în cursul lunii februarie 2015.

Nivelul ajutoarelor naţionale tranzitorii pentru sectorul vegetal a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern în data de 30 decembrie 2014, urmând ca plata efectivă să se realizeze după data de 15 ianuarie 2015. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.