Economie

Banii pentru diferenţa SAPS au fost viraţi în conturile fermierilor teleormăneni

Directorul Agenţiei de Plăţi şi Invenţie în Agricultură (APIA), Eugen Coman, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că începând de vineri, 23 ianuarie 2015, o parte din fermierii teleormăneni vor avea în conturi restul din SAPS.

“Începând de vineri, primii fermierii vor avea evidenţiate în extrasele de cont sumele aferente diferenţei schemei de plată unică pe suprafaţă, conturi pe care le pot verifica deja”, a declarat directorul APIA. Paralel cu plata SAPS, se va face şi plata ANT în sectorul vegetal. În total, fermierii vor încasa aproximativ 90 euro/hectar, respectiv 70 euro/hectar diferenţa SAPS la care se adaugă 19,81 euro/hectar sumă aferentă ANT. Avansul SAPS a fost acordat pentru 20.333 de cereri depuse din totalul de 20.434 depuse în Teleorman, iar pentru cea de-a doua tranşă au fost autorizate la plată 20.219 cereri, pentru 197 cereri s-au dat decizii negative din varii motive, 9 au fost blocate din motive de supradeclarare, iar alte 9 au fost invalidate.

Cuantumul pentru plata SAPS – Campania 2014 este de 156,89 euro/hectar. Începând cu luna octombrie 2014, APIA a decontat fermierilor avansul aferent schemei de plată pe suprafaţă, în cuantum de 69 de euro/hectar, reprezentând o sumă totală la nivel judeţean de 130,457 milioane lei.

Plata diferenţei SAPS se va face din fonduri împrumutate de MADR din Trezorerie. Astfel, în şedinţa Guvernului din data de 7 ianuarie 2015 a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se alocă, cu titlu de împrumut din venituri din privatizare, până la finele anului 2015, suma de 3.700.000 mii lei, în echivalent euro. Sumele sunt transferate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către Ministerul Finanţelor Publice, la solicitarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenşie pentru Agricultură, în vederea achitării diferenşei de plată pe suprafaţă (SAPS) aferentă campaniei 2014 către beneficiarii acestei scheme.

În zootehnie plăţile se fac în februarie

Până la sfârşitul lunii ianuarie 2015, se va promova un act normativ ce va reglementa acordarea ajutorului naţional de tranziţie (TNA) pentru sectorul zootehnic, pentru bovine, ovine şi caprine, iar plata acestora se va realiza în cursul lunii februarie 2015. În vederea efectuării plăţii ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic, APIA se află în plin proces de determinare a efectivelor pentru speciile ovină şi caprină, cât şi bovină.

După ce se va stabili exact numărul de capete, se vor elabora actele normative care vor permite plata acestor bani către crescători, a declarat directorul APIA. Plata va începe în luna februarie, iar data la care banii vor intra efectiv în conturile fermierilor depinde de cât de repede vor fi procesate cererile de plată atât de către funcţionarii APIA de la nivel central, cât şi de către angajaţii din bănci. În sectorul zootehnic, plăţile ce urmează a se efectua se estimează, pentru bovine, la 435 lei pe cap de animal, în creştere faţă de perioada anterioară, iar la ovine-caprine se estimează o plată de 30 lei pe cap de animal, mai mică decât anul trecut, când plăţile au fost de 42,9 lei pe cap de animal.

 

Acciza la motorină, trimestrul IV, tot din februarie

Perioada de depunere la centrele APIA a deconturilor justificative pentru motorina utilizată în agricultură în ultimul trimestru al anului trecut, se încheie pe 27 februarie 2015.

Procedurile sunt similare celor aprobate pentru primele trimestre ale anului 2014, însă acum este vorba despre depunerea deconturilor justificative, nu a unor angajamente. Astfel, potrivit directorului APIA Teleorman, Eugen Coman, în februarie, până la finele lunii, se primesc de către APIA, deconturile pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV 2014, în martie se centralizează datele şi cel mai probabil în aprilie se va face plata efectivă.

Cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90.500 mii litri. Suma totală alocată schemei de ajutor de stat se ridică la 162.673,75 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) elaborează procedurile specifice de implementare şi control precum şi formularistica necesară aplicării schemei temporare de ajutor de stat.

 

Ajutoare naţionale tranzitorii specifice pentru stimularea agriculturii

Totodată, pentru stimularea activităţii în unele sectoare cu potenţial de piaţă, precum şi pentru creşterea suprafeţelor cultivate cu in şi cânepă pentru fibră, hamei, tutun, sfeclă de zahăr, aceste ajutoare se suplimentează cu plăţi reprezentând ajutoare naţionale tranzitorii specifice, decuplate de producţie. Astfel, pentru in şi cânepă pentru fibră se acordă 17,45 euro/hectar; hamei – 335,00 euro/hectar; tutun – 1.280,19 euro/hectar; sfeclă de zahăr – 84,78 euro/hectar.

La nivelul judeţului Teleorman au fost depuse în acest sens 9 solicitări, toate pentru tutun, pentru o suprafaţă totală de 310 hectare. Pentru a primi aceste ajutoare stimulative, cei 9 solicitanţi teleormăneni trebuie să prezinte până la data de 15 mai declaraţiile de livrare a tutunului semnată de producătorul agricol în calitate de vânzător şi o unitatea a cărei calitate este de cumpărător. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.