Social

Bani pentru 8 școli din Teleorman cu toalete în curte, pentru remedierea situației

Un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri vizează alocarea de fonduri din bugetul Ministerului Educației pentru îmbunătățirea condițiilor din unitățile de învățământ unde nu există apă curentă și canalizare și care funcționează cu toalete în curte.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean, în Teleorman 8 unități de învățământ nu dispun de grupuri sanitare conforme, iar suma totală luată în calcul pentru amenajarea și asigurarea cu utilități a acestora este de 903 mii lei, repartizată astfel: Școala Gimnazială Bogdana – 121 mii lei, Școala Gimnazială Furculești – 74 mii lei, Școala Gimnazială nr. 1, sat Ciuperceni, comuna Cosmești – 89 mii lei, Școala Gimnazială Sârbeni – 74 mii lei, Școala Gimnazială Scurtu Mare – 135 mii lei, Școala Gimnazială Vedea – 106 mii lei, Școala Gimnazială nr. 2 Videle – 169 mii lei, Școala Gimnazială Cervenia – 135 mii lei.

“Sumele estimate de către Ministerul Educației vin în completarea sumelor alocate din bugetul local, restul cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor, precum și cheltuielile cu branșamentele pentru apă potabilă și canalizare vor fi suportate din bugetul autorităților locale”, se arată a Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Totodată, după adoptarea proiectului de act normativ, autoritățile locale, pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare; achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea de lucrări sunt proceduri care intră în sarcina autorităților locale.
Consiliile locale răspund de utilizarea sumelor repartizate, iar la sfârșitul anului sumele neutilizate se întorc la bugetul de stat, deoarece suma prevăzută în hotărârea de Guvern se va putea transfera de către Inspectoratele Școlare Județene la solicitarea autorităților locale, pe baza documentelor justificative emise de către executantul lucrării, și anume: recepție parțială/ recepție la terminarea lucrărilor, situații de plată și factură fiscală.

Ministerul Educaţiei, prin intermediul Inspectoratelor Școlare Județene, a colectat date referitoare la situația unităților de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare. Astfel că, Inspectoratele Școlare Județene împreună cu Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ au analizat situația existentă și au propus unitățile de învățământ care pot fi finanțate în anul 2021 în vederea conformării grupurilor sanitare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.