Carmen Dumitrescu
Guvernarea nu pare a fi o sarcină prea simplă pentru politicienii USL din Teleorman. Însă, din păcate, presiunea guvernării îi determină pe unii lideri ai Uniunii să caute responsabili chiar în interiorul structurii politice, eroare pe care nici măcar începătorii într-ale politicii nu ar trebui să o comită. Şi, cu toate acestea, eroarea de a se departaja de guvernare i-a aparţinut chiar liderului liberalilor teleormăneni, Marin Almăjanu, care, în momentul alegerilor care s-au derulat în PNL Alexandria a avut un discurs de-a dreptul şocant pentru social-democraţi, acesta referindu-se la felul în care USL şi-a încălcat promisiunile electorale: “Populaţia a votat USL cu multă speranţă şi încredere că situaţia se va schimba. Din păcate, eu sunt cel care, o spun deschis, sunt încă lucruri care nu merg bine. Ştiu că ni se spune să avem răbdare, dar populaţia ne-a votat cu atâta speranţă şi nu putem să-i mai cerem răbdare pentru că oamenii sunt din ce în ce mai săraci, sunt tot mai mulţi fără locuri de muncă. Spunem că ne-am ţinut de cuvânt şi am dat înapoi salariile bugetarilor, am dat înapoi acea reţinere pentru asigurările sociale. Este puţin comparativ cu creşterea preţurilor, cu faptul că sunt mai puţine locuri de muncă. Trebuia să facem mai mult. Deja, eu unul sunt conştient că starea de spirit a populaţiei este total schimbată cu ceea ce era acum opt-nouă luni de zile. Dacă acest guvern nu va înţelege să-şi respecte promisiunile, peste doi ani jumate, când vom merge la vot, populaţia ne va sancţiona. Nu am uitat ce se spunea la mitingul din faţa Casei de Cultură: locuri de muncă, locuri de muncă, locuri de muncă. Aceasta este problema care pe mine mă doare enorm. Pentru că eu dacă am reuşit în politică, am reuşit deoarece am ajutat oamenii. Nu avem cum să facem locuri de muncă dacă nu vin investitori. Pentru mine, cea mai mare minciună care a fost spusă în campania electorală de USL este că nu se va mai încheia acordul cu FMI. Aceasta a fost o minciună care nu trebuia spusă. S-a încheiat un nou acord cu FMI şi consecinţa va fi una cenuşie. Vom avea constrângeri bugetare şi nu vom putea să luăm nici hârtie de scris, nici pixuri fără acordul FMI”.
Iar Almăjanu nu este singurul liberal teleormănean care începe să se dezică de guvernare. Nici primarul comunei Poroschia, Iulian Badea, nu este departe de opinia şefului său de partid, acesta declarând în mod deschis că guvernarea nu i-a servit la nimic, în calitate de administrator al resurselor unei comunităţi, acesta fiind şi motivul pentru care dezamăgirea de a fi la putere are şi pentru el dimensiuni dintre cele mai semnificative. Iar în asentimentul celor doi sunt tot mai mulţi membri şi lideri ai PNL Teleorman, cei mai mulţi acuzând diferenţa de doctrină dintre cele două componente ale Uniunii, toţi ştiind că, de fapt, problema are un profund substrat economic.
E puţin probabil că în viitorul apropiat va avea loc o ruptură la nivelul USL la nivel naţional sau judeţean, pentru că interesele ţin cele două componente ale structurii politice într-un raport de interdependenţă. Mai mult, e greu de crezut că, după ce au simţit gustul puterii, liberalii vor accepta să treacă în Opoziţie, însă, ca idee, disensiunile dintre liberalii şi social-democraţii teleormăneni sunt pe un trend ascendent, iar dificultăţile de comunicare au devenit suficient de abrupte în Uniune, astfel încât tot mai multora dintre liberali le vine greu să îşi ţină în frâu declaraţiile riscante.