Social

Balamuc în Asociaţia de locatari “Elena Doamna” din Roşiorii de Vede

Carmen Dumitrescu

Toată lumea ştie că asociaţiile de locatari sunt structuri în cadrul cărora se pot face foarte multe jonglerii cu banii oamenilor. Însă, despre problemele asociaţiilor de locatari se discută destul de rar, pentru că nu prea există condiţiile care să permită aflarea situaţiei reale de acolo iar, de regulă, secretomania e maximă. Din fericire, nemulţumirile unora – de obicei foşti preşedinţi de asociaţii – pot determina  aflarea unor aspecte nu tocmai curate din cadrul activităţii acestor structuri, care au rolul de a veghea la respectarea regulilor de convieţuire în cadrul unor colectivităţi mai mari sau mai mici. La Asociaţia de locatari “Elena Doamna” din Roşiorii de Vede se petrec de ani de zile lucruri deloc normale, cunoscute atât de către justiţie, cât şi de administraţia publică. Primarul municipiului Roşiorii de Vede, Cristian Duică, chestionat cu privire la subiect a declarat, fără a avea nevoie de prea multe lămuriri, că la Asociaţia“Elena Doamna” e scandal de ani de zile: “Acolo e o întreagă poveste, fostul preşedinte e condamnat, actualul e judecat, lucrurile sunt foarte complicate. Ştim despre situaţie, s-a făcut şi o expertiză acolo, acum problema e în sarcina justiţiei”.

O poveste halucinantă

Fostul preşedinte al Asociaţiei de locatari “Elena Doamna”, Alexandru Mihalcea, ne-a contactat pentru a ne spune o poveste halucinantă, legată de felul în care se gestionează banii oamenilor în asociaţiile de locatari şi la felul în care se comit fraudele în hârtie şi în fapt, atunci când nu există bună credinţă. În anul 2007, Mihalcea a fost schimbat din funcţia sa în urma unei şedinţe a Adunării Generale a Asociaţiei, la care au participat un sfert dintre membrii menţionaţi în procesul verbal şi a fost dat în judecată, acuzat fiind de faptul că ar fi fraudat asociaţia cu suma de 280 de milioane de lei vechi. Bani pe care omul neagă că i-ar fi furat pe parcursul mandatului său de preşedinte. Cei care i-au luat locul nu au încercat să fie un exemplu de corectitudine, dimpotrivă, ei au dus seria abaterilor mai departe de limitele oricărei imaginaţii.

Jonglerii financiare cu banii locatarilor

În urma unui control efectuat la Asociaţie de către Primăria Roşiorii de Vede s-au constatat astfel numeroase probleme, unele dintre ele de-a dreptul şocante. Astfel, în ceea ce priveşte repartizarea cheltuielilor, experţii municipalităţii roşiorene au remarcat faptul că există diferenţe între energia electrică percepută pe liste proprietarilor şi contravaloarea facturilor emise de CEZ- Vânzare, în sensul că este nerepartizată pe liste suma de 764,06 lei în anul 2011 şi suma de 2614,24 lei în anul 2012. Mai mult, au fost constatate diferenţe între contravaloarea apei reci şi canalului percepută pe listele de plată de la proprietari şi contravaloarea facturilor emise de Apa Serv, în sensul că nu este repartizată pe liste suma de 25393,86 lei pentru anul 2011 şi suma de4 48401,70 lei pentru anul 2012. În ceea ce priveşte cheltuielile comune, în urma verificării financiar-contabile s-a observat că se efectuează lunar cheltuieli cu benzina care nu se pot justifica la numărul de kilometri parcurşi. S-a mai putut concluziona că datoriile înregistrate către Apa Serv sunt cauzate de faptul că nu s-au repartizat în liste în totalitate contravaloarea facturilor de apă şi canal, pentru că totalul contravalorii apei şi canalului nerepartizate pe liste în anul 2011 până în octombrie 2012 era de 73795,56 lei, în condiţiile în care totalul datoriei acumulate de către Apa Serv era de 80638,64 lei. Astfel, s-a constatat că există un sold de casă nejustificabil de mare în condiţiile existenţei de sume restante către furnizorii de utilităţi.

Dar cea mai gravă dintre problemele observate de Primăria Roşiorii de Vede la respectiva asociaţie este aceea că, deşi asociaţia nu are aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli, în condiţiile demiterii comitetului executiv şi a faptului că administratorul Marinela Bălan nu are atestat de administrator imobile emis de municipalitate, la asociaţie se execută cheltuieli. În consecinţă, Primăria Roşiorii de Vede a recomandat, în urma controlului, rezilierea contractului Marinelei Bălan şi angajarea unui administrator în condiţiile legii, stoparea cheltuielilor efectuate prin casierie întrucât nu există un buget de venituri şi cheltuieli aprobat şi repartizarea pe liste a cheltuielilor nerepartizate.

Ajutorul de înmormântare vine de la Asociaţie

Şocant mai este şi faptul că Asociaţia de locatari “Elena Doamna” acordă şi ajutoare de înmormântare, chiar dacă, în condiţiile legii, asociaţiile de proprietari nu au şi această sarcină, obiectul de activitate fiind cu totul altul. Situaţia ar fi de-a dreptul rizibilă dacă n-ar fi revoltătoare, pentru că ajutorarea familiilor decedaţilor nu e problema locatarilor, cărora li se percepe o taxă în acest sens, taxă stabilită în şedinţa de comitet executiv de numai 4 din 13 membri ai comitetului şi, cu toate acestea, ea este percepută locatarilor în mod abuziv. Mai mult, asociaţia de locatari le cere oamenilor de acolo să plătească chirie pentru boxe, deşi acest lucru nu este legal. Iar lista abuzurilor e lungă şi ar merita expusă în detaliu, însă ca idee generală, înţelegem desigur faptul că la respectiva asociaţie de locatari se petrec chestiuni grave, pe care numai justiţia le poate îndrepta şi aduce la normal. Desigur, trebuie să existe şi interes în acest sens, pentru că nu e firesc ca, din necunoaştere sau din indiferenţă, oamenii care locuiesc în perimetrul respectivei asociaţii să fie abuzaţi la modul constatat, în timp, atât de justiţie, cât şi de către administraţia publică roşioreană.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.