Social

Bacalaureatul profesional, o măsură temporară de mascare a trendului descendent de promovabilitate a examenului maturităţii

La sfârşitul săptămânii trecute, membrii Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) s-au întâlnit cu ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu. Potrivit preşedintei Consiliului Judeţean al Elevilor, Maria Baros, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic “Al.I. Cuza” din municipiul Alexandria, întâlnirea a avut loc la sediul Ministerului Educaţiei, iar principalele teme de discuţie abordate au fost: structura examenului naţional de bacalaureat 2013, dobândirea dreptului de vot pentru reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie al unităţilor de învăţământ, programul “Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, dar şi alegerile care urmează să se deruleze în această toamnă în cadrul Consiliului Naţional al Elevilor.

“În cadrul discuţiilor, reprezentanţii elevilor au retransmis poziţia Consiliului Naţional al Elevilor privitoare la structura examenului de bacalaureat, manifestându-şi susţinerea pentru introducerea sistemului de evaluare naţională diferenţiată, inclusiv la limba şi literatura română. În acest sens, ministrul Ecaterina Andronescu a garantat că diferenţierea va fi de-a dreptul vizibilă în elaborarea subiectelor, avându-se în vedere diferenţa numărului de ore din trunchiul comun la materiile de examen. Totodată, s-a discutat despre introducerea examenului de bacalaureat de tip profesional, considerat de către reprezentanţii elevilor ca fiind o măsură temporară de mascare a trendului descendent de promovabilitate a examenului maturităţii”, a declarat Maria Baros.

Aceasta a precizat că, în cadrul întâlnirii, Consiliul Naţional al Elevilor şi-a exprimat poziţia referitoare la necesitatea obţinerii dreptului de vot pentru reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie al unităţilor de învăţământ, reprezentanţii acestuia solicitând sprijin din partea ministerului pentru dobândirea acestui drept. În urma discuţiilor, Ecaterina Andronescu şi-a manifestat deschiderea pentru susţinerea drepturilor depline ale elevilor în forul decizional din unitatea de învăţământ, aducându-se în discuţie modificarea Legii Educaţiei Naţionale 1/2011.

Consiliul Naţional al Elevilor va fi şi anul acesta partener al Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului în organizarea şi desfăşurarea programului “Să ştii mai multe, să fii mai bun”, denumit anterior “Şcoala Altfel”, reprezentanţii elevilor angajându-se să întocmească o strategie naţională de implicare a Consiliului Elevilor.

Nu în ultimul rând, discuţiile dintre reprezentanţii elevilor şi ministrul educaţiei, au fost legate de importanţa desfăşurării procesului electoral în unităţile de învăţământ pentru desemnarea reprezentanţilor elevilor într-un mod cât mai democratic. CNE a obţinut de la Minister asigurarea că demersul democratic va fi sprijinit, cu implicarea Inspectoratelor Şcolare Judeţene, dar şi a unităţilor de învăţământ.

“Consiliul Naţional al Elevilor îşi manifestă public deschiderea spre colaborare cu Ministerul Educaţiei în scopul reprezentării intereselor elevilor din România”, a mai spus Maria Baros. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.