Social

Bacalaureatul continuă cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

După o pauză de câteva zile, bacalaureatul se reia marţi. În perioada 25 – 28 iunie, va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Toţi candidaţii vor susţine un examen marţi, care va fi împărţit în două părţi cu pauză între ele. Prima probă, de ascultare a unui text (listening) va începe la ora 12.00 şi va dura aproximativ 20 de minute. La această probă se verifică deprinderea de înţelegere a unui text ascultat. Absolvenţii vor asculta de două ori un text după care trebuie să spună care este răspunsul corect având variantele A, B şi C. Tot la listening vor avea un text lacunar care trebuie completat cu anumite cuvinte.

Următoarea examinare, reading şi writing, va începe imediat după terminarea primei probe şi va dura două ore. La proba de reading (înţelegerea textului citit), elevii vor primi un text în baza căruia vor avea două sarcini de lucru în urma cărora se verifică deprinderile de înţelegere a unui text citit. La proba de writing absolvenţii vor avea alte două subiecte care verifică deprinderea de a scrie texte de diverse tipuri. La această probă cele mai frecvente cerinţe sunt întrebările pe baza textului dat şi realizarea unui eseu pe o anumită temă care trebuie să aibă introducere cuprins şi încheiere.

În zilele de 26, 27 şi 28 iunie va avea loc proba orală (speaking) la care candidaţii sunt programaţi în funcţie de alfabet şi clasă. Această evaluare este asemănătoare cu cea de la limba română, elevii intră câte cinci în sală, au la dispoziţie 15 minute să pregătească subiectul după ce l-au extras, timp în care răspund colegii lor. La această probă se verifică deprinderea de a se exprima într-o limbă de circulaţie internaţională.

Proba de competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională va fi notată cu calificative de la A1 până la B2, în funcţie de rezultatul obţinut. Astfel, A1 ia cine obţine între 11 şi 30 de puncte, A2 pentru cei care acumulează 31-60 de puncte, B1 primesc elevii care vor obţine între 61 şi 80 de puncte, iar calificativul maxim este B2 şi îl primesc cei mai buni absolvenţi, cei care obţin peste 81 de puncte. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.