Social

Bacalaureat 2021/Nu se mai susțin probele de competențe digitale, de comunicare și cele lingvistice

Anul acesta, în contextul pandemiei, elevii de clasa a XII-a nu vor mai susține probele de competențe digitale, de comunicare și cele lingvistice, conform Ordinului publicat în Monitorul Oficial pe data de 27 mai 2021.

Potrivit Metodologiei de echivalare și recunoaștere a nivelurilor de competență, “nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă”. 

adar, conform Metodologiei, se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română sau cea maternă: nivelul “utilizator mediu” (pentru media cuprinsă între 5 și 6,99), nivelul “utilizator avansat” (pentru media cuprinsă între 7 și 8,49) și nivelul “utilizator experimentat” (pentru media cuprinsă între 8,50 și 10). 

În ceea ce privește competențele digitale, sursa citată prezintă că acestea se stabilesc “calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a”. În cazul candidaților care nu au studiat disciplina menționată, “se calculează media aritmetică a mediilor anuale obținute la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalentă acesteia pe parcursul învățământului liceal sau profesional”. 

De asemenea, persoanele care au participat la “examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor digitale — proba D din cadrul examenului de bacalaureat”. 

Potrivit Metodologiei menționate, nivelul de competență digitală este acordat astfel: nivelul “utilizator începător” (pentru media cuprinsă între 5 și 5,99), nivelul “utilizator de nivel mediu” (pentru media cuprinsă între 6 și 6,99), nivelul “utilizator avansat” (pentru media cuprinsă între 7 și 8,49) și nivelul “utilizator experimentat” (pentru media cuprinsă între 8,50 și 10). 

Calendarul examenului de bacalaureat național 2021, realizat de Ministerul Educației, arată că între 31 mai 2021 și 4 iunie 2021 se face înscrierea la prima sesiune de examen. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.