Social

Bacalaureat 2013 – Mai mult de jumătate dintre liceele teleormănene au încheiat proba digitală

Vineri, 21 iunie, este ultima zi din perioada alocată desfăşurării celei de-a doua probe orale din cadrul primei sesiuni a examenului de Bacalaureat 2013, respectiv proba de evaluare a competenţelor digitale. Doar în 7 din cele 22 de licee teleormănene proba se mai desfăşoară şi astăzi, în celelalte toţi candidaţii fiind evaluaţi. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, unităţile de învăţământ liceal cu mai puţini candidaţi la bacalaureat sau cu mai multe calculatoare în dotare au reuşit să finalizeze evaluarea înainte de termenul limită, capacitatea de evaluare medie la nivel de judeţ fiind de aproximativ 45 de candidaţi pe zi în fiecare unitate de învăţământ.

Numărul candidaţilor care au fost înscrişi la această probă a fost cu aproximativ o treime mai mic decât numărul total al candidaţilor care vor susţine bacalaureatul în această sesiune. Doar 2841 din cei 4088 candidaţi la Bacalaureat au fost înscrişi la proba de evaluare a competenţelor digitale, restul având-o echivalată, fie că au susţinut-o în sesiunile anterioare ale bacalaureatului, în cazul absolvenţior din anii trecuţi, fie că au obţinut pe parcursul liceului Permisul ECDL, în cazul absolvenţilor de anul acesta.

Până vineri, niciun candidat din Teleorman nu a fost eliminat din examen, atât prima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, cât şi la cea de evaluare a competenţelor digitale, niciun candidat nu a încălcat regulile.

Următoarea probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală într-o limbă de circulaţie internaţională, se va desfăşura în perioada 25-28 iunie, aceasta fiind şi ultima probă orală, la care prezenţa este obligatorie, dar şi suficientă pentru promovarea Bacalaureatului. Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată în liceu sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, astfel încât să permită stabilirea, pentru fiecare candidat, a nivelului corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Şi la această probă candidaţii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competentelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere.

Pentru candidaţii la Bacalaureat greul începe abia pe 1 iulie când se desfăşoară prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului, piatra de încercare pentru absolvenţii unităţilor cu profil real, care susţin examenul la matematică, se desfăşoară pe 3 iulie, iar ultima probă scrisă, cea la alegere, este programată pentru 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie.

Simulările organizate în liceele teleormănene anul acesta pentru examenul de Bacalaureat în Teleorman au scos la iveală o slabă pregătire a absolvenţilor din acest an, cel puţin până la data organizării lor. Cum este puţin probabil ca absolvenţii să fi putut recupera ce nu au învăţat în cei patru ani de liceu în numai o lună, două, promovabilitatea în acestă sesiune ar putea fi chiar mai mică decât anul trecut când s-a înregistrat în Teleorman un procent de promovabilitate de doar 30%, cel mai mic în istoria învăţământului teleormănean. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.