Astăzi, a fost prima probă scrisă a Bacalaureatului, și anume proba la Limba și literatura română. Cea mai mare surpriză a zilei a reprezentat-o Subiectul al III-lea, același pentru ambele profiluri, deoarece elevii au avut de “redactat un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată”, la fel ca la simulare.
În Alexandria, cu câteva minute înainte de încheierea timpului limită de 3 ore a probei, în fața Liceului Teoretic “Constantin Noica” se aflau foarte puțini părinți, printre care Florica M., a cărei fiică studiază profilul uman.
“S-a pregătit foarte mult. Sunt foarte mari emoțiile; vedeți că stau aici cu ochii doar pe intrare. Abia aștept să aud cum a fost. Mâine chiar nu știu cum o să fie; depinde de rezultatul de astăzi (…). În legătură cu școala online, nu mi s-a părut o soluție bună pentru că una e școala fizică, una a fost școala online. În primul rând, fiind din zona rurală, au existat probleme tehnice. Dacă se făcea școala normal, cred că promovau toți copiii”, spune aceasta.
Cât despre elevi, aceștia ies unul câte unul pe poarta liceului. Emoționați, dar și zâmbitori discută imediat subiectele cu prietenii lor. Toți, cei care au acceptat să își povestească experiența susțin că subiectul al III-lea i-a surprins atât plăcut, cât și neplăcut, deoarece unii se așteptau să fie vorba despre o poezie. Discutând despre examen, în general, majoritatea răspund că a fost “ușor”, “ușurel” și “deloc greu”. Singurul elev, Krisztian M., consideră că Subiectul I putea fi mai simplu.
Georgiana I., la profilul uman, spune că este a treia oară când încearcă să treacă examenul, iar “subiectele de astăzi au fost foarte ușoare”. Alexandra I., la profilul uman, consideră că a învățat foarte mult, însă a avut “un mic blocaj din cauza emoțiilor, însă emoțiile s-au diminuat, după ce am primit subiectele”. De asemenea, o altă elevă, Alexandra B., spune “sincer, a fost ușor. Am scris 9 pagini, absolut tot. Sigur iau peste 8”.
Atât Ana P., care studiază profilul real la Liceul Teoretic Alexandru Dimitrie Ghica, Mihai J., profilul real, de la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” și Denisa C., profilul real, de la Colegiul Național “Al. I. Cuza” din Alexandria, au aceleași păreri în legătură cu dificultatea probei de astăzi.
De asemenea, majoritatea elevilor menționați, atât de la real, cât și de la uman au emoții pentru proba de mâine (matematică sau istorie), considerând că la Limba și literatura română oricum “era mai ușor”. Singura care nu are emoții este Denisa C.: “Nu, nu am emoții, sunt sigură că mă voi descurca și că voi avea rezultate satisfăcătoare ca răsplată a efortului pe care l-am depus”.
În ceea ce privește respectarea normelor pentru prevenirea și combaterea COVID-19, toți elevii susțin că, în sălile de examen, au fost create condițiile necesare. Tot la capitolul pandemie, despre școala online însă, majoritatea elevilor consideră că au avut mai mult timp să învețe materia, în comparație cu cei care au susținut examenul înainte de pandemie.
Mihai J. de la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” din Alexandria nu este de acord cu ceilalți: “Problema mea cea mai mare din anul acesta a fost meditația. Sunt foarte dezamăgit de profesorii din Alexandria. Am încercat să fac meditație la matematică și nu am avut cu cine. Am încercat și la Pedagogic, și la Cuza, și la liceul meu și toți profesorii mi-au spus că nu fac meditații pentru că este pandemie și deja fac orele online. Dacă vreau, putem începe din martie. Deja era prea târziu pentru mine pentru că, în timpul școlii online, nu s-au făcut ore. La un moment dat, am cedat și am plâns. În final, în timp ce eram prin București, am reușit, prin niște cunoștințe, să contactez o profesoară din București și am făcut meditații cu ea. Repet, sunt foarte dezamăgit de profesorii din Alexandria”.
Cât despre sfaturile acestor elevi pentru cei care urmează să susțină examenul în viitor, aceștia le transmit doar “să învețe cât se poate de devreme; poate chiar din vară”.
În legătură cu planurile acestora pentru viitor, majoritatea vor să se angajeze în domeniul medicină, ca asistenți sau doctori. Printre domeniile de activitate discutate, sunt și Poliția, Administrația Publică, Facultatea de Geografie, Academia de Studii Economice din București sau Marketing.