Social

Bac 2021/ Absolvenții de liceu, despre probele obligatorii la Matematică și Istorie

Astăzi, s-a susținut proba obligatorie a profilului la examenul de Bacalaureat. Așadar, elevii de la profilul uman au avut proba la Istorie, iar cei de la real au avut proba la Matematică.

În Alexandria, la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”, elevii ies unul câte unul pe poarta liceului; unii mai încrezători, iar alții pășesc timizi, distanțându-se pe trotuar. La încheierea timpului maxim de 3 ore, aproximativ 15 elevi părăsesc sălile de examen, ceea ce înseamnă că majoritatea au terminat proba mult mai devreme. Persoanele care încă erau prezente așteptau prieteni sau discutau pe diverse teme – departe de subiectul Bac.

Alexandra, absolventă a liceului menționat, a susținut proba la matematică. Încă emoționată, ea spune că “totul a fost acceptabil. M-am blocat la început din cauza emoțiilor, deși știam. Am învățat foarte mult. Surprinzător, după blocaj, am început cu Subiectul al III-lea”. Nu este prima dată când a dat proba, deoarece anul precedent a picat și consideră că, din acest motiv, subiectele de acum i s-au părut mult mai ușoare. În viitor, ar vrea să studieze la o facultate, însă preferă să nu specifice și numele acesteia. Alexandra preconizează că va lua nota 6 la Matematică.

Fiind printre ultimii care au ieșit din sala de examen, Dorina B. este foarte încrezătoare, “chiar a fost bine. Din păcate, nu prea m-am descurcat la subiectul al III-lea, dar a fost bine. Sigur o să îl iau”.

Dorina B. este singurul elev așteptat de un unchi entuziasmat. Acesta spune că este “sigur” că nepoata lui va lua notă bună, făcând-o să zâmbească de nenumărate ori. Dorina consideră că subiectele “au fost ușoare, însă totuși complicate”, nereușind să preconizeze nota de la Matematică. Mâine, aceasta va susține proba la Biologie pentru că este una dintre materiile ei preferate: “Sincer, îmi place foarte mult. La simulare am luat 8. Așa că, sigur o să fie bine mâine”. Aceasta e convinsă că va merge la Facultatea de Biologie din București.

În ceea ce privește celălalt liceu din apropiere, și anume Liceul Teoretic Alexandru Dimitrie Ghica, curtea unității școlare zumzăie de elevi, mai ales la poarta acesteia. Absolvenții discută subiectele, fiind atât relaxați, cât și confuzi. La încheierea timpului limită de 3 ore, tot mai mulți elevi ies din sălile de examen.

Teodora V., care studiază profilul real și a susținut proba la Matematică, are aceeași părere ca toți ceilalți elevi, și anume “M-am descurcat, dar a fost un exercițiu greu la Subiectul I. Oricum, iau cel puțin 5”. Ea va susține proba la Biologie fără emoții. De asemenea, consideră că subiectele de la simularea la Matematică au fost “nave spațiale” pe lângă cele de astăzi. După afișarea rezultatelor, ea speră să studieze la Facultatea de Kinetoterapie din cadrul UNEFS București.

Un alt elev, Andrei S., care a susținut proba la Istorie, susține părerea Teodorei V., sperând la un 5. Cât despre proba de mâine, la Geografie, nu are emoții și crede că va fi ușor pentru că așa este, “în general”, la această materie.

La Colegiul Național “Al. I. Cuza” din Alexandria, Denisa C. are aceeași părere despre proba la Matematică de la simulare, care “a fost foarte diferită. Subiectele de la simulare au fost de 3 ori mai grele decât cele de astăzi, aproape de nivelul de olimpiadă, ca să spun așa”.

Așadar, cu nota calculată de 8,20 minim, Denisa C. consideră că a fost ușor astăzi, deși a fost puțin confuză la Subiectul I, exercițiul 6: “Eu nu mi-am dat seama că e caz general și am făcut pe caz particular”. Pentru mâine însă, nu are emoții pentru că a învățat și, cu toate acestea, tot va repeta toată materia astăzi. După liceu, se va înscrie la Academia de Studii Economice din București.

Tot elevă teleormăneană, Ștefania D. de la Liceul Teoretic Olteni, care a susținut proba la Istorie, consideră că “nu a fost prea mare dificultate în ceea ce privește subiectele”. E sigură că va lua 7 și, de asemenea, că se va înscrie în armată după terminarea liceului. Mâine urmează să susțină proba la Geografie pentru că este “cea mai ușoară” materie de Bac.

În ceea ce privește măsurile pentru prevenirea și combaterea COVID-19, toți elevii, care au acceptat să-și povestească experiența de astăzi, confirmă că au fost create toate condițiile necesare în sălile de examen.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.