Eveniment

Avocat teleormănean cercetat pentru înşelăciune de peste 5 milioane de euro

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de inculpații Fieraru Eugen, executor judecătoresc, din municipiul Pitești, Cocaină Mihai Andrei, avocat în cadrul Baroului Argeș şi Bălan Sergiu Florin, fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A. în sarcina cărora s-au reținut infracţiunile de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și tentativă la infracțiunea de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave. Inculpat în dosarul instrumentat de DNA este şi Liviu Ardeiaş, avocat în cadrul Baroului Teleorman, în sarcina căruia s-au reținut următoarle: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, tentativă la infracțiunea de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave și infracțiunea de fals intelectual prevăzut în Legea contabilității nr. 82/1991 republicată.
Potrivit unui cominicat al DNA remis în data de 12 octombrie, “în cursul anului 2010, inculpații Ardeiaș Liviu, avocat în cadrul Baroului Teleroman, Cocaină Mihai Andrei, avocat în cadrul Baroului Argeș, Fieraru Eugen, executor judecătoresc la Pitești și Bălan Sergiu Florin, fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A., au constituit o asociere infracțională prin care au încercat inducerea în eroare a funcționarilor unor agenții bancare din București, Sibiu și Pitești în scopul obținerii, pe nedrept, a sumei de 24.400.000 lei, echivalentul a 5.673.626,94 euro, calculat la cursul BNR de 4,3006 lei/euro, în cadrul unei proceduri de executare silită pornită pentru suma de 11,15 lei, reprezentând cheltuieli de judecată stabilite de o instanță civilă în favoarea inculpatului Bălan Sergiu Florin. Executarea silită a acestei creanțe a fost încuviințată de Judecătoria Pitești la data de 13 septembrie 2010, procedura de executare fiind derulată prin biroul executorului judecătoresc Fieraru Eugen. În continuare, inculpații au încheiat între ei mai multe contracte fictive (de asistență juridică și de prestări servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totală de 24.400.000 lei. De asemenea, în cursul lunii septembrie 2010, inculpatul Fieraru Eugen stabilește prin proces verbal totalul cheltuielilor ocazionate de executarea silită la suma de 12.010.467,70 lei, vădit disproporționat față de valoarea creanței de executat , respectiv 11,15 lei. În baza acestui proces verbal, inculpatul Fieraru Eugen emite ordonanțe de poprire către autoritățile bancare pentru suma de 12.010.467,70 lei, cu posibilitatea majorării acestor cheltuieli până la totalul de 24.400.000 lei, stabilit prin contractele fictive menționate mai sus. În perioada septembrie – decembrie 2010, inculpatul Fieraru Eugen, însoțit de inculpații Cocaină Mihai Andrei, Bălan Sergiu Florin și Ardeiaș Liviu a încercat punerea în executare silită a acestor cheltuieli de executare fictive, fără să obțină suma solicitată ca urmare a opoziției funcționarilor bancari. În plus, procedura de executare silită fusese suspendată provizoriu de către instanța de judecată încă din luna septembrie 2010.
Inculpaților Fieraru Eugen, Bălan Sergiu Florin și Cocaină Mihai Andrei li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 octombrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaților Fieraru Eugen, Bălan Sergiu Florin și Cocaină Mihai Andrei pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile. Față de inculpatul Ardeiaș Liviu, având în vedere că s-a sustras urmăririi penale, procurorii au solicitat arestarea preventivă în lipsă, pe un termen de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.