Social

Avizul epidemiologic NU se solicită la revenirea preșcolarilor și elevilor din vacanțe

Federația Națională a Părinților – EDUPART le reamintește atât părinților, cât și profesorilor că avizul epidemiologic este necesar doar la prima înscriere a elevilor într-o unitate de învățământ, nu și la revenirea din vacanțe.

“Având în vedere sesizările primite din partea mai multor părinți, înainte de începutul acestui an școlar, și constatând o lipsă de cunoaștere sau de respectare a dispoziții legale, atât din partea unor profesori/directori, cât și din partea unor părinți, Federația Națională a Părinților – EDUPART reamintește următoarele:

Avizul epidemiologic se solicită doar la intrarea în colectivitate (prima înscriere într-o unitate de învățământ).

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4.629/ 2021 privind asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, stabilește în Anexa 16 documentele medicale necesare la înscrierea în fiecare ciclu de învățământ și precizează, în mod expres, faptul că: “La revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor şi elevilor aviz epidemiologic”, informează Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociației de Părinți – Învățământ Preuniversitar.

De asemenea, sursa citată mai transmite că utilizarea auxiliarelor didactice la clasă se poate face doar cu aprobarea părinților.

“Utilizarea auxiliarelor didactice (caiete de lucru, culegeri etc), în cadrul procesului educativ la clasă, se poate face DOAR cu aprobarea părinților, prin achiziționarea voluntară, fie în mod individual, fie în mod colectiv prin intermediul asociațiilor de părinți, acolo unde există.

Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) stipulează în mod clar faptul că:

Art. 165, alin. (2) „Adunarea generală a părinților hotărăște cu privire la susținerea cadrelor didactice și a echipei manageriale a unității de învățământ privind activitățile și auxiliarele didactice și mijloacele de învățământ utilizate în demersul de asigurare a condițiilor necesare educării copiilor/elevilor.”

Art. 170, alin. (3) „Este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor.”

Federația Națională a Părinților – Edupart face apel la respectarea dispozițiilor legale, de către toți factorii implicați şi atrage atenția că va lua toate măsurile legale de care dispune, în acest scop”.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.