Social

Avizul epidemiologic nu mai este necesar la revenirea în școli / Obligațiile unităților școlare, în contextul stării de alertă epidemică pentru gripa sezonieră

Odată cu reînceperea cursurilor în școli, după vacanța de sărbători, nu mai este necesară prezentarea unui aviz epidemiologic. Acest lucru este prevăzut într-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației, privind asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, școlarilor și studenților în vederea menținerii stării de sănătate în colectiv și promovarea unui stil de viață sănătos. Documentul prevede faptul că avizul epidemiologic se solicită doar la prima înscriere a copilului într-o unitate de învățământ, nu la fiecare revenire în școală.

De altfel, în contextul finalizării vacanței, Ministerul Educației a transmis către inspectoratele școlare o nouă serie de reguli, dar și către coducerea unităților de învățământ, dată fiind evoluția cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute. Acest lucru s-a stabilit în cadrul conferinței comune susținută de către ministrul Sănătății și Educației. Unul dintre subiectele abordate de către ministrul Educației, Ligia Deca, a fost aducerea unor recomandări, pentru ca ulterior, în nota transmisă după videoconferința cu inspectorii școlari generali, ministerul să sublinieze “obligațiile” inspectoratelor și conducerilor unităților școlare. Printre acestea se numără triajul zilnic, care se va realiza atât acasă – de către părinți, cât și la școală, sub supravegherea cadrelor didactice.

În cazul excepțional în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, inspectorii școlari au obligația de a consulta Ministerul Educației.

Totodată, Ligia Deca declara că: “în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile”, dar și faptul că se urmărește importanța rolului de prevenție pe care școala îl poate avea în perioada epidemică actuală. De menționat că, la momentul actual, autoritățile au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.