Monica DUMITRESCU
În cadrul unei videoconferinţe desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a cerut inspectorilor şcolari generali să transmită directorilor de şcoli că vânzarea de cărţi şi auxiliare în unităţile de învăţământ, susţinută de unele edituri, este ilegală, iar profesorii nu au voie să devină agenţi comerciali. Ministrul a catalogat drept „fraudă” şi „evaziune fiscală” activitatea cadrelor didactice care promovează şi constrâng prin diverse metode elevii şi pe părinţii acestora să cumpere anumite materiale auxiliare.
La videoconferinţă, pe lângă inspectorii şcolari generali şi adjuncţi, au fost invitaţi să participe şi directorii Caselor corpului didactic, palatelor copiilor şi reprezentanţii sindicatelor. Ministrul Educaţiei a cerut acestora ca în următoarele două săptămâni să aibă întâlniri cu toţi directorii unităţilor de învăţământ şi să discute şi problema fondului clasei şi a modului în care aceşti bani circulă în şcoli, ce este permis şi ce nu, dar şi cum să se evite situaţii de corupţie în şcoli.
Comerţul cu materiale auxiliare se practică de ani buni şi în şcolile teleormănene, mai ales în clasele aşa zise “de fiţe” din unele grădiniţe şi şcoli generale din municipii şi oraşe. Cum în aceste clase majoritatea copiilor şi elevilor provin din familii cu dare de mână, majoritatea educatoarelor şi învăţătoarelor profită de situaţie şi impun reviste, manuale, culegeri pentru majoritatea disciplinelor de la matematică, până la arte plastice, apărute la anumite edituri, care cel mai probabil oferă cadrelor didactice comisioane pentru aceste vânzări. Cel mai adesea revistele şi cărţile astfel cumpăte nu sunt folosite niciodată.