Politic

Primăria Alexandria contestă raportul şi decizia Curţii de Conturi privind o serie de nereguli constatate în activitatea financiar contabilă

IMG_5528

Monica DUMITRESCU

În cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliul local al municipiului Alexandria convocată joi, 6 august, pentru prezentarea Raportului de audit financiar şi a deciziei Camerei de Conturi Teleorman prin care s-au dispus măsuri pentru înlăturarea neregulilor constatate în activitatea financiar-contabilă în urma auditului financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale Unităţii Administrativ Teritoriale a municipiului efectuat în perioada 25 mai-3 iulie 2015, primarul Victor Drăguşin a precizat că va contesta aceste documente şi în cazul în care serviciul juridic al Curţii de Conturi nu îi va da câştig de cauză, instituţia pe care o conduce se va îndrepta în instanţele civile.

Victor Drăguşin a explicat că în anul 2014 o echipă de trei inspectori din cadrul Camerei de Conturi Teleorman, având la bază şi o reclamaţie care se referea la nelegalitatea finanţării din bugetul local a unor cluburi sportive, nu a consemnat nicio abatere privind activitatea financiar contabilă a unităţii administrativ teritoriale pe care o conduce, asocierea Consiliului local şi finanţarea cluburilor respective fiind declarate legale.

Un an mai târziu, o altă echipă de inspectori din cadrul Camerei de Conturi Teleorman declară finanţările ilegale, deşi legile nu au suferit între timp nicio modificare. Primarul spune că au fost date explicaţii şi au fost trimise obiecţiuni de care inspectorii Camerei de Conturi nu au ţinut cont.

Potrivit documentelor emise Camera de Conturi Teleorman şi publicate de Primăria Alexandria pe site-ul oficial, în urma acestui control, au fost constate o serie de abateri şi s-au dispus măsuri detaliate pentru înlăturarea neregulilor constatate şi pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi recuperarea acestora atât în cazul UATM Alexandria, cât şi în cazul activităţilor ordonatorilor terţiari de credite din subordine, respectiv toate şcolile gimnaziale care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului reşedinţă de judeţ şi Şcoala Postliceală Sanitară Alexandria.

Curtea de Conturi a depistat din verificările efectuate pe un eşantion de 99 de construcţii, că 29 au fost realizate fără autorizaţie de construcţie, iar mare parte dintre acestea nu au fost declarate pentru stabilirea impozitului.

Nereguli au fost depistate şi în ceea ce priveşte finanţarea unor  asociaţii sportive  “În perioada 2012-2015 din bugetul local al municipiului Alexandria au fost acordate fără respectarea prevederilor legale, unor asociaţii sportive fără scop patrimonial, persoane juridice de drept privat, în baza unor contracte de asociere încheiate între aceste asociaţii sportive şi municipiul Alexandria sau prin plata unor cotizaţii, sume nerambursabile în valoare totală de 5.478.429 lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

În urma controlului, s-a constatat că au fost acceptate la plată şi plătite fără bază legală lucrări neexecutate de SC Administraţia Străzilor Construcţiilor Edilitare SRL Alexandria pentru proiectul “Amenajare infrastructură Parc Pădurea Vedea din municipiul Alexandria” în sumă de 14.902 lei.

De asemenea, în raportul Curţii de Conturi se arată că directorii şi directorii adjuncţi ai şcolilor gimnaziale de pe raza municipiului, dar şi ai Şcolii postliceale sanitare au încasat salarii mai mari decât cele legal cuvenite, în urma punerii în executare a unor Hotărâri judecătoreşti, prejudiciindu-se astfel bugetul local.

Termenul de recuperare a prejudiciilor este sfârşitul acestui an. În plus, Curtea de Conturi a stabilit şi dobânzi penalizatoare care vor fi recuperate o dată cu celelalte sume, se arată în decizia Curţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.