Eveniment

Au reapărut mesajele-capcană de tipul „Tu ești în acest videoclip!”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că au început să reapară mesajele-capcană de tipul ‘TU EȘTI ÎN ACEST VIDEOCLIP’, iar campania malițioasă se propagă prin intermediul mesajelor pe social media, preponderent pe Facebook. Citiți cu atenție orice mesaj conține link-uri sau atașamente, înainte de a face orice acțiune!

NU accesați link-ul din astfel de mesaje, chiar dacă expeditorul este un prieten ori cunoștință. Cel mai probabil, titularul contului respectiv a căzut, la rându-i, în capcană și a accesat acel link, iar mesajul s-a transmis automat către toate contactele din agendă. Pe un canal de comunicare diferit, explicați-i că a accesat un link malițios și va trebui să facă o serie de pași pentru a își securiza dispozitivul și accesul la cont.

În cazul în care ați făcut click pe acel link sau vedeți că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să: schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA); vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte; verificați aplicațiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute; verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat; scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus); antrenați-vă pentru a detecta și evita principalele amenințări din online pe site-ul https://sigurantaonline.ro, acolo unde vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.