Social

Au început înscrierile la concursul “Patrula de reciclare”

Săptămâna aceasta, s-a dat startul la înscrierile pentru “Patrula de reciclare”, un proiect realizat de Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec în parteneriat cu primăriile şi inspectoratele şcolare judeţene din judeţele în care primăriile şi Asociaţia RoRec colaborează, prin implementarea de campanii de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi în vederea creării unei infrastructuri coerente de colectare a acestui tip de deşeuri. Patrula de reciclare se desfăşoară sub forma unui program educaţional de protecţie a mediului, centrat pe colectarea şi reciclarea DEEE în unităţile de învăţământ, pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, anume de 4 kilograme/locuitor anual.

Ediţia 2012-2013 a proiectului “Patrula de reciclare” se desfăşoară într-un număr extins de unităţi de învăţământ pre-şcolar şi pre-universitar până pe 15 iunie 2013. Proiectul va fi implementat în peste 20 de judeţe din ţară, printre care se numără şi judeţul Teleorman,  cu participarea a circa 650 de unităţi de învăţământ, respectiv a peste 23.000 de copii.

Prin intermediul acestui program, organizatorii pun la dispoziţie un sistem de colectare DEEE accesibil şi urmăresc încurajarea obiceiului de colectare selectivă. În plus, programul are şi o componentă educaţională puternică, prin care ajută elevii să înţeleagă unele dintre cauzele poluării mediului şi să conştientizeze faptul că reducerea acestora depinde de fiecare dintre noi. Mai mult, copiii pot deveni ambasadori ai unui mesaj ecologic şi modele pentru cei din jur. Chiar dacă au vârste fragede, ei pot comunica în mediul familial informaţii aflate la şcoală şi au puterea de a îşi “educa” părinţii în sensul unei atitudini ecologice responsabile.

În toate unităţile de învăţământ implicate, grădiniţe, şcoli şi licee, vor fi instalate kit-uri de colectare DEEE, compuse din 3 containere de carton pentru colectarea aparaturii electrice, electronice şi electrocasnice de mici dimensiuni, becurilor/neoanelor şi bateriilor. Toţi copiii înscrişi în program vor primi broşura programului, într-una dintre cele 3 variante create special pentru cele 3 tipuri de grupe de elevi vizate: preşcolari, şcolari şi liceeni. De asemenea, unităţile de învăţământ înscrise în program vor primi pliante informative, postere şi insigne pentru membrii Patrulei de reciclare. Profesorii coordonatori şi elevii vor fi încurajaţi să dezvolte proiecte proprii de creaţie sau de promovare a colectării selective. Profesorii coordonatori vor avea la dispoziţie Ghidul profesorului care cuprinde materiale informative şi exemple de proiecte practice şi creative care pot fi desfăşurate în cadrul programului. Pe tot parcursul proiectului, o echipă RoRec va sta la dispoziţia profesorilor coordonatori pentru informaţii, preluarea containerelor pline sau suplimentarea materialelor informative. Data limită pentru înscrieri este 9 noiembrie 2012.

Anul trecut, la nivelul judeţului Teleorman câştigatorii “Patrulei de reciclare” au fost Şcoala Generală nr. 1 din Măldaieni, Şcoala Generală “Mihai Eminescu” şi Şcoala Generală nr. 6 dinAlexandria. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.