Social

Au fost stabilite situațiile pentru care se pot acorda ajutoare de urgență familiilor și persoanelor singure din Alexandria

Aleșii locali alexăndreni au avut la mapa de ședință a întâlnirii de miercuri, 27 februarie, proiectul de hotărâre privind stabilirea situaţiilor pentru care se pot acorda ajutoare de urgenţă, familiilor şi persoanelor singure domiciliate pe raza municipiului Alexandria. Potrivit actului administrativ adoptat de aleșii locali, orice persoană singură sau un membru al familiei, din municipiul Alexandria, poate beneficia de un ajutor de urgență acordat prin dispoziție scrisă a primarului, pe parcursul unui an, pentru oricare situaţie prevăzută de normele în vigoare.

Pe de altă parte, persoana singură sau orice membru al familiei mai poate beneficia de un alt ajutor de urgență pentru aceeasi situație, numai după ce cazul a fost analizat și aprobat în ședința Consiliului Local al municipiului Alexandria.

La baza acordării ajutoarelor de urgență stau anchetele sociale efectuate de Serviciul Ajutor și Beneficii Sociale din cadrul D.A.S. Alexandria, precum și documentele prevăzute în regulament.

Familia sau persoana singură, după acordarea ajutorului de urgență, va prezenta în termen de cel mult 60 zile documentele doveditoare din care să reiasă ca ajutorul aprobat a fost utilizat în scopul solicitat.

Pot solicita ajutor din partea municipalității persoanele singure sau familiile care se confruntă cu probleme de sănătate dovedite cu acte medicale emise de medicii specialiști, respectiv pentru boli incurabile și boli grave dovedite cu acte medicale de specialitate ce necesită investigații medicale de specialitate și tratamente medicale;  pentru achiziționarea/ închirierea de dispozitive medicale care nu sunt acoperite integral de casa de sănătate; pentru malformații congenitale; pentru intervenții chirurgicale; pentru transplanturi. În acest caz, ajutoarele de urgență vor avea la baza avizul favorabil din partea medicilor care își desfășoară activitatea în cadrul DAS Alexandria, iar suma maximă care se poate acorda, prin dispoziția Primarului, este de maxim 2.000 lei.

Pot, de asemenea, să solicite ajutoare de urgență familiile sau persoanele singure care se confruntă cu  avarierea locuințelor în urma unor calamități naturale sau alte situații asemenea stabilite de Comitetul local pentru situții de urgență Alexandria. În acest caz ajutorul de urgență constă în materiale de constucții stabilite prin deviz, la propunerea responsabilului pentru situații de urgență.

Familiile au persoanele singure  pot solicita ajutor și pentru acoperirea unei părți din cheltuielile cu înmormântarea, prevederea fiind stabilită pentru cei care nu beneficiază de ajutor social sau nu pot beneficia de ajutor din alte surse, nu dispun de resursele necesare acoperirii cheltuielilor cu înmormântarea și realizează un venit net lunar de maxim 400 lei/ membru de familie sau pentru persoana singură de maxim 800 lei.

Pot fi solicitate ajutoare de urgență și de către familiile sau persoanele singure care au probleme cu locuința. Potrivit actului administrativ, prevederea este aplicată în cazul stării avansate de degradare a imobilelor care au fost afectate în timp de acțiunea factorilor climaterici, devenite periculoase pentru locuire și necesită lucrări de reparații, în cazul imobilelor locuite de familii sau persoane singure cu forme legale (în proprietate, închiriere public), iar din cauza veniturilor reduse ale familiei sau persoanei singure nu s-au putut efectua lucrări de reparații și de întreținere a locuinței.

Ajutor de urgență poate fi alocat și pentru pentru plata analizelor medicale, se mai arată în actul administrativ. În acest caz, ajutorul va fi acordat pentru persoanele care solicită admiterea în Centrul rezidențial pentru persoane fără adăpost, care nu realizează venituri și nu au calitatea de asigurat. La baza ajutorului, va sta referatul întocmit de conducerea centrului, cu propunerea financiară privind costul analizelor medicale și altor costuri, după caz.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.