Economie

Au fost stabilite sancţiunile pentru nerespectarea condiţiilor de acordare a sprijinului pe suprafaţă

apiaAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) face precizarea că a fost emis Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 174 din 3 aprilie 2013, privind aprobarea sistemelor de sancţiuni pentru măsurile 211 – “Sprijin pentru zona montană defavorizată”, 212 – “Sprijin pentru zone defavorizate, altele decât zona montană” şi 214 – “Plăţi de agro-mediu” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, precum şi pentru nerespectarea eco-condiţionalităţii în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă pentru Pilonul I, aferente cererilor de plată depuse începând cu anul 2013, împreună cu anexele acestuia.

Sistemul de sancţiuni, aplicabil pentru cererile de plată aferente formelor de sprijin mai sus menţionate, pentru care se depun cereri în Campania 2013, se stabileşte ţinându-se cont de următoarele aspecte ale neconformităţilor constatate: neglijenţa, intenţia, repetiţia, amploarea (extinderea), gravitatea şi persistenţa acestora.

Fermierul nu va fi sancţionat în cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale, şi anume: decesul fermierului; incapacitatea profesională de lungă durată a fermierului; exproprierea unei părţi importante a exploataţiei, dacă aceasta nu a fost previzionată la data la care angajamentul a fost semnat; o catastrofă naturală de proporţii care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţiei.

Calculul sumei de plată şi al sancţiunilor de reducere şi excludere se efectuează ţinând cont de degresivitatea sprijinului financiar la nivel de măsură şi categorie de zonă defavorizată, prin utilizarea cuantumului mediu la hectar, conform fişelor tehnice ale măsurilor 211 şi 212 din PNDR şi ale legislaţiei comunitare în vigoare.

Există 6 categorii de sancţiuni, care se aplică în următoarea ordine, prin calcularea din suma de plată rămasă după etapa anterioară de sancţionare, atât pentru Măsurile 211 – “Sprijin pentru zona montană defavorizată” şi 212 – “Sprijin pentru zone defavorizate, altele decât zona montană”, cât şi pentru Măsura 214 “Plăţi de agro-mediu”, respectiv sancţiuni pentru supradeclararea suprafeţelor; sancţiuni pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate generale şi specifice; sancţiuni pentru depunerea cu întârziere a cererii de plată; sancţiuni pentru nedeclararea tuturor suprafeţelor; sancţiuni pentru nerespectarea ecocondiţionalităţii; sancţiuni multianuale. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.