Monica DUMITRESCU
Pentru anul şcolar 2015-2016 patru unităţi de învăţământ teleormănene au primit aprobare pentru organizarea învăţământului profesional de stat cu durata de trei ani, numărul total al locurilor aprobate la nivel de judeţ fiind 196 la care se adaugă alte 14 locuri rezervate pentru candidaţii de etnie romă.
Astfel, în noul an şcolar vor fi înfiinţate trei clase pentru învăţământul profesional de trei ani la Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede, toate pentru calificarea profesională mecanic auto. Tot în Roşiorii de Vede va fi înfiinţată o clasă cu specializarea mecanic agricol la Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă”.
Clase pentru învăţământ profesional de trei ani vor mai fi înfiinţate anul acesta doar la cele două licee tehnologice din municipiul Alexandria. Astfel, Liceul Tehnologic nr. 1 (Rulmentul) din municipiul reşedinţă de judeţ are disponibile anul acesta 56 de locuri în două clase, una cu specializarea mecanic auto, cealaltă cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” (fostul Agricol) din Alexandria înfiinţează pentru această formă de învăţământ o clasă cu 28 de locuri având specializarea horticultură.
După prima etapă de admitere pentru această formă de învăţământ, desfăşurată în iunie 2015, în Teleorman au mai rămas disponibile în total 52 de locuri, majoritatea la cele două unităţi de învăţământ din municipiul Alexandria. Astfel, la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” mai sunt disponibile 26 de locuri la specializarea agricultură, iar la Liceul Tehnologic nr. 1, 24 de locuri la specializarea electromecanic. Cele două unităţi de învăţământ din Roşiorii de Vede care organizează clase pentru această formă de învăţământ şi-au ocupat locurile aproape în totalitate din prima etapă, doar câte un loc la fiecare dintre ele rămând neocupat până la această dată.
Etapa a doua a admiterii s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute, urmând ca rezultatele să fie afişate luni, 24 august. Pentru ocuparea locurilor rămase libere şi după această etapă va fi organizată o a treia etapă, începând cu 3 septembrie.
Pot opta pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani absolvenţii de clasa a VIII- a din acest an sau din seriile anterioare.
Învăţământul profesional de trei ani a fost introdus începând de anul trecut. Pe parcursul celor 3 ani de studiu, elevii vor parcurge discipline ale învăţământului obligatoriu, cât şi module de pregătire practică pentru calificare profesională, unităţile care organizează acestă formă de învăţământ având obligaţia de a face contract cu cel puţin o firmă la care elevii vor face practica. Avantajul pentru cei care urmează cursurile profesionale este că la terminarea studiilor, primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja atât în România, cât şi în orice altă ţară a Uniunii Europene. De asemenea, în baza certificatului de absolvire a învăţământului obligatoriu, din clasa a XI-a , elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal. Tinerii cu calificare profesională pot obţine mai rapid un loc de muncă, iar după finalizarea cursurilor, aceştia îşi pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide să şi lucreze în acelaşi timp. Mai mult decât atât, printr-un program naţional de susţinere a învăţământului profesional, tinerii pot beneficia de o bursă lunară în valoare de 200 lei pe parcursul studiilor.