Monica DUMITRESCU
Ministerului Educaţiei a publicat săptămâna aceasta modelele de subiecte pentru Bacalaureatul 2014, precum şi baremele de corectare. Elevii din clasele terminale de liceu pot descărca de pe pagina special dedicată subiectelor de bacalaureat, subiecte2014.edu.ro/2014/bacalaureat/modeledesubiecte/, modele de teste pentru toate materiile la care se susţine bacaureatul, funcţie de profilul liceului la care învaţă: română, matematică, istorie, limbi străine, biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, psihologie sau sociologie.
În funcţie de pregătire, la vederea modelelor publicate, unii elevi spun că acestea sunt uşoare, alţii că sunt foarte grele. Profesorii spun că sunt accesibile, şi un elev care a învăţat pe parcursul celor patru ani de liceu, nu vor întâmpina dificultăţi în rezolvarea acestora.
La începutul lunii martie, simulări ale examenului de Bacalaureat
Primul test oficial, înaintea examenului de bacalaureat din acest an elevii din clasele terminale de liceu îl vor susţine la începutul lunii martie, când Ministerul Educaţiei a programat simularea examenului de bacalaureat în toate liceele din ţară. Conform calendarului simularea la limba şi literatura română va fi susţinută pe 3 martie, cea la limba şi literatura maternă pe 4 martie, în timp ce proba obligatorie a profilului se va susţine pe data de 5 martie. Pentru prima dată în acest an simularea la disciplinele menţionate va fi susţinută şi de elevii din clasa a XI-a. Elevii claselor a XII-a vor susţine în plus şi proba la alegere a profilului şi specializării, pe 7 martie. Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afişate pe 14 martie. Rezultatele obţinute de elevi la simulare nu se vor consemna în catalog. În vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.
Nu este exclus, ca înaintea simulării la nivel naţional, candidaţii la bacalaureat din acest an să fie supuşi unor testări organizate la nivel de unitate de învăţământ sau la nivel judeţean.
Calendarul primei sesiuni a Bacalaureatului 2014
6 – 30 mai – Înscrierea candidaţilor
30 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a
10 – 12 iunie – Proba orală la Limba Română
11 – 13 iunie – Proba orală la limba maternă
16 – 20 iunie – Proba de competenţe digitale
23 – 27 iunie – Proba orală la o limbă străină
30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă)
1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)
2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)
4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise)
7 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (12:00 – 16:00)
8 – 10 iulie – Rezolvarea contestaţiilor 11 iulie – afişarea rezultatelor finale.
Rezultate foarte slabe, anul trecut în Teleorman
Doar aproximativ 36% dintre absolvenţii de liceu teleormăneni care au susţinut examenul de Bacalaureat anul trecut în prima sesiune au reuşit să promoveze. Cu acest procent, Teleormanul s-a clasat pe penultimul loc la nivel naţional, cu peste 20 de procente sub media pe ţară.
În topul ruşinii s-au aflat Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede (fostul Grup Şcolar Auto) care pentru al doilea an consecutiv a înregistrat promovabilitate zero la Bacalaureat, niciun absolvent din această unitate de învăţământ nefiind promovat. Rezultate foarte slabe a înregistrat şi Liceul “Andrei Şaguna” din Botoroaga, unde niciun candidat din promoţia 2013 nu a reuşit să promoveze. Aici însă a promovat un candidat din seria anterioară, aşa încât, datorită numărului foarte mic de candidaţi prezenţi (26), această unitate de învăţământ a înregistrat un procent de promovabilitate de 3,85%. Cu doar trei candidaţi promovaţi din cei 141 prezenţi şi un procent de promovabilitate de 2,13%, Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” din Roşiorii de Vede a prins şi anul trecut unul din ultimele trei locuri în topul promovabilităţii la nivel judeţean. Nu au fost departe nici Liceul Tehnologic nr. 1 (Rulmentul) şi Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” (Agricol) din Alexandria unde procentele de promovabilitate anul trecut au fost de 4,07%, respectiv 4,08%, primul având 11 candidaţi promovaţi din cei 268 prezenţi, celălalt 12 candidaţi promovaţi din 293 prezenţi. Candidaţilor nepromovaţi de la aceste unităţi de învăţământ li s-au adăugat şi zecile de absolvenţi care nu s-au prezentat la examenul de Bacalaureat, pe locul I la absenţi situându-se Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” cu 104 absenţi din totalul de 245 înscrişi.
Cel mai mare procent de promovabilitate anul trecut la bacalaureat a fost înregistrat la Colegiul Naţional “Unirea” din Turnu Măgurele (77,33%), pe locul al doilea clasându-se Liceul Teoretic “Marin Preda” tot din Turnu Măgurele (75,19%), iar pe locul al treilea Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria (70,69%).