Social

Au fost făcute plățile pentru programul “Sprijin pentru nou-născuți” / Voucherele de 2000 lei se acordă până în 2027

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a efectuat luni, 29 mai, plățile aferente trusourilor pentru nou- născuți pentru un număr total de aproximativ 10.000 beneficiari cupluri mamă – copil din toată țara, sumele urmând a fi virate pe cardurile beneficiarilor în cursul zilelor viitoare.

Ajutorul este finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate și are un buget total de 12 milioane euro.

“Prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) am acordat sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din România, fie sub formă de carduri sociale pentru alimente, carduri de energie, pachete cu alimente sau vouchere educaționale. Astăzi (n.r. – luni) am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuți, iar în câteva zile cei 2.000 de lei vor ajunge pe cardurile beneficiarilor. Pentru că mamele au nevoie de sprijin emoțional și fizic în primele luni de la nașterea copilului, care necesită multă atenție și grijă, iar temerile de ordin financiar ar trebui să fie ultima lor precopare. Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă și lapte praf, acestea pot fi achiziționate din unitățile partenere în program. Prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, bugetul destinat măsurilor dedicate mamelor și copiilor în situații dificile este de 450 de milioane de euro și cuprinde, pe lângă sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou născutului, și alte tipuri de intervenții precum creșterea oportunităților pe piața muncii pentru femei, finanțarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru cei mici”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți este de 2.000 de lei și se acordă mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, dacă sunt se încadrează în următoarele categorii: mame care beneficiază de venit minim garantat prin dispoziție scrisă a primarului; mame care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei; mame aflate în situații de risc; victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și altele asemenea și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate; mame care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile; mame minore.

Lista destinatarilor finali pentru fiecare localitate este întocmită de serviciul public de asistență socială și trimise instituției prefectului, care centralizează listele la nivelul fiecărui județ, iar tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți se emit de către unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor și pot fi utilizate numai pentru achiziționarea produselor de îngrijire pentru nou-născuți, în rețeaua unităților afiliate programului, în termen de șase luni de la data emiterii acestuia.

Pot fi achiziționate, prin intermediul acestor tichete electronice, produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (șampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf de la de la comercianţii parteneri Edenred, compania care a câștigat procedura de achiziție publică pentru furnizarea cardurilor pe care se încarcă sprijinul.

Conform listelor transmise de autoritățile locale, județele cu cei mai mulți beneficiari (cupluri mamă – copil) ai ajutorului de 2.000 lei pentru trusouri sunt Bacău, Suceava și Iași.

În perioada 2024 – 2027, tichetele sociale destinate mamelor cu nou născuți vor fi finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, bugetul total dedicat acestei măsuri fiind de 120 milioane euro. Valoarea tichetului va fi în continuare de 2000 de lei și se va acorda într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024-2027).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.