Politic

Au fost desemnaţi preşedinţii şi locţiitorii celor 334 de secţii de votare constituite pentru alegerile parlamentare

Preşedinţii celor 334 de secţii de votare constituite în judeţul Teleorman pentru alegerile parlamentare de pe 11 decembrie, precum şi locţiitorii acestora au fost desemnaţi sâmbătă, 26 noiembrie, printr-o tragere de sorţi computerizată, ce a avut loc la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană Teleorman, în prezenţa preşedintelui BEJ, judecător Mirela Răducu, precum şi în prezenţa reprezentantului AEP, Livia Anghel.

Atât preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, cât şi locţiitorii acestora au fost desemnaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă, în şedinţă publică, anunţată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorţi computerizată, organizată la nivel judeţean, cu 15 zile înaintea datei alegerilor parlamentare, pe funcţii, dintre persoanele înscrise în corpul experţilor electorali, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul secţiei de votare, precum şi pe baza criteriului studiilor absolvite, potrivit legislaţiei electorale în vigoare.

Corpul experţilor electorali este o evidenţă permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de către AEP. Prevederile privind corpul experţilor electorali au fost introduse prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente şi au fost aplicate pentru prima dată la alegerile locale din 5 iunie 2016.

După tragerea la sorţi, atât preşedinţii secţiilor de votare, cât şi locţiitorii acestora nu pot renunţa la calitatea dobândită decât în cazuri de forţă majoră, întrucât îndeplinesc o funcţie a autorităţii de stat conform legii 215 şi nu pot renunţa fără vreun motiv întemeiat.

De asemenea, potrivit prevederilor legale în vigoare, pe 28 şi 29 decembrie, Autoritatea Electorală Permanentă efectuează instruirea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora. (Violeta Mocanu)

Lista preşedinţilor secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora poate fi consultată aici http://www.prefectura-teleorman.ro/doc/alegeri/parlamentare-2016/2016-11-26_093253%20PV%20afisare%20judet.PDF

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.