Politic

Au fost desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora la alegerile locale de pe 5 iunie

Marţi, 24 mai, în cadrul Biroului Electoral Judeţean, a avut loc tragerea la sorţi computerizată pentru desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora la alegerile locale de pe 5 iunie, în prezenţa prefectului judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, directorului AEP pe Regiunea Sud Muntenia, Emanuel Palea, preşedintelui BEJ Teleorman, Gabriela Rotaru, precum şi a reprezentanţilor partidelor politice.

„În principiu, tragerea la sorţi computerizată se face ţinând cont de domiciliu şi de studii. Prioritate au persoanele care au studii superioare juridice, nu administrative. După care, al doilea criteriu, ţinând cont de domiciliu, sunt celelalte persoane cu studii superioare. Al treilea criteriu este reprezentat de domiciliul persoanelor care au studii medii. Toată această tragere la sorţi a avut ca şi scop ca, pentru o localitate, acele persoane cu domiciliul în acea localitate să fie desemnate acolo, astfel încât toate cheltuielile cu privire la deplasări şi tot ce înseamnă buget pentru alegeri să fie cât se poate de mici. Acolo unde n-au fost opţiuni, pentru că au fost şi câteva UAT-uri din judeţ unde n-a fost completat necesarul de experţi electorali, cel mai apropiat expert electoral cu domiciliul de secţia de votare a fost trimis acolo de către program, aşadar s-a ţinut cont de două coordonate, respectiv domiciliul şi secţia de votare”, a precizat directorul AEP pe Regiunea Sud Muntenia, Emanuel Palea.

De asemenea, potrivit reprezentantului AEP, atât preşedinţii secţiilor de votare, cât şi locţiitorii acestora nu pot renunţa la calitatea dobândită în urma tragerii la sorţi decât în cazuri de forţă majoră, întrucât îndeplinesc o funcţie a autorităţii de stat conform legii 215 şi nu pot renunţa fără vreun motiv întemeiat.

Aşa cum prevede legislaţia electorală în vigoare, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi locţiitorul acestuia au fost desemnaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă, în şedinţă publică, anunţată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorţi computerizată, organizată la nivel judeţean, pe funcţii, dintre persoanele înscrise în corpul experţilor electorali, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul secţiei de votare, precum şi al studiilor absolvite.

Corpul experţilor electorali este o evidenţă permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de către AEP. Prevederile privind corpul experţilor electorali au fost introduse prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente şi se aplică şi la alegerile locale din 5 iunie. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.