În județul Teleorman, numărul de cazuri nou confirmate de COVID-19 crește de la o zi la alta, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică TELEORMAN, rata incidenței crescând de la finele anului trecut, când valoarea înregistrată a fost de 0,12 până la 0,20, incidența raportată la data de 08 ianuarie 2023. Cu toate acestea, până în acest moment, nu au fost înregistrate internări din cauza virusului în spitalele din Teleorman.
Până la data de 08 ianuarie, localitatea cu cel mai mare număr de cazuri confirmate în ultimele 14 zile este Alexandria, cu un număr de 12 persoane, cu o rată de incidență de 0,25%, urmată îndeaproape de municipiul Roșiori de Vede, cu 11 persoane infectate, rata de incidență pe numărul de locuitori fiind mai mare, 0,38%. În orașul Zimnicea au fost înregistrate 4 cazuri confirmate, iar în Turnu Măgurele, de asemenea, tot 4. La nivel județean, au fost înregistrate în total 70 de cazuri confirmate COVID-19.
Aceste date se suprapun peste cazurile de dublă contaminare, SARS-CoV-2 și gripă, contaminare denumită flurona de către specialiști, și care se face deja resimțită în rândul pacienților. Medicii Institutului Național de Boli Infecțioase, “Prof. Dr. Matei Balș” fac declarații privind această infecție, ce poate fi atât de severă, încât pronosticul pentru unii pacienți ar putea fi rezervat.
“Sunt două virusuri care vin cu o simptomatologie destul de clară. În momentul în care vorbim de o stare generală modificată, chiar proastă îngripă, cu atât mai mult dacă le am pe amândouă în flurona, mă aștept ca starea generală să fie alterată pentru acel pacient și lucrurile să se întâmple brusc, să am dureri importante musculare, articulare, dureri de cap. Este senzația pe care o am oricum în gripă că «am fost bătut», cu atât mai mult în momentul în care am și infecție cu SARS-CoV-2, lucrurile se amplifică. Această amplificare duce la o simptomatologie zgomotoasă”, a explicat Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. dr. Matei Balș” din București.
În același timp, o bună parte dintre medicamente au dispărut de pe rafturile farmaciilor, acestea fiind reprezentate de antitermice, antibiotice și antiinflamatori, dar referitor la acest lucru ministrul Sănătății vine cu o clarificare. Acesta pune totul pe seama numărului mare de cazuri din perioada sărbătorilor, care a crescut semnificativ și pe neașteptate. De asemenea, aprovizionarea fabricilor cu materie primă s-a realizat într-un mod deficitar. Tot ministrul Rafila a asigurat că farmaciile vor deține suficiente cantități de medicamente și sfătuiește populația să cumpere doar strictul necesar.