Economie

Atenție la cumpărăturile pentru Paște! Ouăle, printre cele mai căutate produse în această perioadă

Având în vedere că se apropie Paștele și în această perioadă crește consumul de ouă, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Teleorman vine cu unele sfaturi şi recomandări adresate teleormănenilor despre cum să alegă corect ouăle pentru Paște și să nu se lase păcăliți.

Unul dintre principalele sfaturi este acela de a cumpăra produse cât mai proaspete, din locuri special amenajate și controlate sanitar-veterinar. Chiar dacă oul are un termen de valabilitate mare, data limită de consum nu poate depăşi 28 de zile de la ouat, şi trebuie alese produse cât mai proaspete, adică termenul de valabilitate să fie cât mai îndepărtat de ziua achiziţionării, mai ales dacă acestea sunt destinate vopsitului.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere atunci când se cumpără ouă, trebuie verificat dacă au sau nu ştampilă. În cazul în care nu este inscripţionat sau ştampila nu este vizibilă, este recomandat să nu fie cumpărate. Ouăle pot fi inscripţionate şi se pot încadra, conform ştampilei, în termenul de valabilitate. Însă, dacă au coaja crăpată sau spartă, atunci cu siguranţă acestea nu sunt bune pentru consum, în acest sens fiind indicat a se verifica coaja fiecărui ou din cofraj. Dacă acesta din urmă este umed şi lipicios, atunci cu siguranţă conţine ouă sparte sau crăpate.

O atenție sporită trebuie acordată ouălor cumpărate de la “țărani”. Ouăle care provind din gospodării şi care sunt comercializate de ţărani la marginea drumului nu au ştampilă și nu se știe exact nici data ouatului, nici dacă îndeplinesc condițiile de depozitare.  Practic, teleormănenii își asumă un risc, în cazul în care nu cunosc vânzătorul, nu știu nici cu ce a hrănit păsările şi cum le creşte și când au fost ouate. În plus, nu se știe nici cât au stat ouăle afară, depozitate necorespunzător.

Specilialiștii CJPC spun că ouăle proaspete pot fi cunoscute după coajă. Astfel, coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, fără miros şi fără pete.

După spargere, albuşul trebuie să fie transparent, omogen, curat, limpede, fără pete sau impurităţi în conţinut. Prospeţimea ouălor se confirmă şi prin densitatea albuşului (cu cât albuşul este mai fluid, gălbenuşul este mai vizibil şi mobil, cu atât oul este mai proaspăt). La ouăle proaspete gălbenuşul trebuie să fie compact, de culoarea clară de la galben deschis până la galben închis, cu miros şi gust plăcut, caracteristic ouălor proaspete.

Ouăle învechite se recunosc după coaja lucioasă, spaţiul cu aer este mare, iar albuşul are vâscozitate foarte mică şi este aproape lichefiat (apos). (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.