Eveniment

Atenţie! Cad ţurţuri!

Carmen Dumitrescu

Sezonul rece vine cu destule neplăceri, însă unele dintre ele pot fi de-a dreptul periculoase pentru populaţie. Astfel, în afara faptului că numeroşi oameni ajuns la unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean pentru că au alunecat pe gheaţă, accidentându-se destul de grav, mai există şi pericolul ţurţurilor formaţi pe acoperişul clădirilor. Atunci când temperaturile cresc, apar diverse situaţii în care bucăţile ascuţite de gheaţă se desprind de pe acoperişuri şi pun în pericol viaţa trecătorilor, mai ales în zona blocurilor din Alexandria.

Şi nu trebuie să privim cu prea mare atenţie ca să observăm că majoritatea ţurţurilor formaţi au dimensiuni considerabile, astfel că, în cazul desprinderii, consecinţele ar putea fi chiar dramatice pentru vreun trecător ghinionist. În consecinţă, municipalitatea a adus la cunoştinţa asociaţiilor de proprietari şi proprietarilor faptul că lor le revine responsabilitatea îndepărtării bucăţilor de gheaţă de pe acoperişul blocurilor şi caselor, pentru a putea fi evitate situaţiile riscante. Din păcate, de la momentul emiterii avertismentului şi până în prezent, prea puţine asociaţii de locatari au făcut realmente demersuri în acest sens. În continuare, majoritatea blocurilor din municipiu sunt acoperite cu zăpadă şi ţurţuri iar proprietarii şi asociaţiile de locatari nu par foarte mobilizaţi în sensul remedierii situaţiei, mai ales că nu mai ninge şi vremea e în curs de încălzire. Primarul Victor Drăguşin, cchestionat pe marginea acestui subiect, a spus că deja s-au dat o serie de amenzi celor care nu au luat în serios ameninţarea ţurţurilor şi nu au făcut eforturi pentru a remedia lucrurile: “Responsabilitatea îndepărtării ţurţurilor şi zăpezii de pe acoperişul blocurilor şi caselor revine proprietarilor, în cazul caselor, şi asociaţiilor de locatari, în cazul blocurilor. Noi le-am trimis tuturor înştiinţări pe această temă iar în cazul lipsei de reacţie, suntem pregătiţi să aplicăm amenzi. Din ce ştiu eu, chiar s-au dat nişte amenzi pe această temă în cursul zilelor trecute”.

Se pare că amenda pentru ignorarea acestei probleme este de 250 de lei, iar municipalitatea speră că oamenii vor lua problema în serios, consecinţele fiind riscante pentru populaţie. În situaţiile în care ţurţurii nu pot fi îndepărtaţi, e preferabil să fie marcate zonele unde ei ar putea cădea, astfel încât oamenii să le poată evita. Dar şi în acele cazuri, pompierii sunt cei care pot interveni, având dotările necesare pentru a ajunge în locuri mai greu accesibile pentru degajarea ţurţurilor de pe clădiri. Dar, de principiu, iarna aceasta a arătat că simţul civic e destul de scăzut în rândurile alexăndrenilor şi că foarte puţini dintre ei au realmente dorinţa de a se ajuta pe ei înşişi, ajutându-i pe ceilalţi. Astfel s-a ajuns în situaţia maşinilor înzăpezite şi la porţiunile de gheaţă depuse pe suprafeţe mari chiar la intrarea în scările blocurilor, care pun în pericol mai ales pe cei vârstnici, pentru că niciunul dintre proprietarii tineri nu se simte suficient de responsabil pentru a sparge gheaţa cu o lopată, îndepărtând astfel riscul de accidentare pentru trecători şi restul locatarilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.