Economie

ASOMAR Teleorman, membră a LAPAR – Un program complex de dezvoltare a fermelor pentru a concura, de la egal la egal, pe piața europeană

Săptămâna trecută, Liga Asociației Producătorilor Agricoli din România, cea mai mare asociație a agricultorilor, a reunit la București toți membrii pentru o analiză a acțiunilor și activităților desfășurate anul trecut pentru îmbunătățirea mediului de afaceri din agricultură privind asigurarea condițiilor materiale și financiare pentru o activitate eficientă, benefică fermierilor, în raport cu impozitele și taxele impuse de Guvern. Din Teleorman, au participat Ion Mănăilă, președintele ASOMAR Teleorman şi ing. Petrică Andrei, fermier, vicepreședinte al ASOMAR.

Se poate spune că în 2014 s-a pus un accent deosebit pe apărarea intereselor membrilor LAPAR, dar și pe problemele cuprinse în programul de dezvoltare a agriculturii în cadrul fermelor mari, mijlocii și mici, ducând o luptă continuă cu Ministerul Agriculturii și Guvernul Ponta, pentru obținerea de facilități, astfel încât producția obținută să poată concura de la egal la egal, pe piața europeană, cu a agricultorilor din Germania, Franța sau Spania. Multe din acțiunile întreprinse de LAPAR au fost câștigate și de acestea au beneficiat toți agricultorii din România, dar au fost și altele nefinalizate în avantajul agricultorilor și fermierilor. Ca urmare, acestea vor fi continuate şi în acest an. Este vorba, în principal, de plățile naționale directe complementare, PNDR 2014-2020, Consorțiunul Național Agroaliment, subvenția la motorina utilizată în agricultură, stoparea vânzării cumpărării terenurilor de către străini, activitatea Camerelor agricole, Politica Agricolă Comună, toate cu un singur scop, acela al creșterii viabilității exploatațiilor şi a competitivității tuturor tipurilor de agricultură în toate regiunile și promovarea tehnologiilor agricole avansate prin asigurarea unor condiții accesibile tuturor fermierilor. În finalul Adunării Generale, președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a prezentat și au fost aprobate toate programele pentru acest an. (Gh.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.