Social

Asigurarea condiţiilor optime de muncă, obligatorie pe caniculă

Chiar dacă până acum vara a fost mai mult ploioasă decât caniculară, pentru cea de-a doua jumătate a acestei săptămâni meteorologii au anunţat temperaturi ridicate, peste pragul caniculei, vehiculându-se chiar şi 40 de grade.

În acest sens, Inspectoratul Teritorial de Muncă reaminteşte angajatorilor că în perioadele cu temperaturi extreme sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, respectiv reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte doi-patru litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute anterior vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsuri de reducere a duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru.

Angajatorii care nu-şi vor proteja salariaţii de caniculă şi nu le vor oferi un mediu propice pentru desfăşurarea activităţii riscă să fie sancţionaţi cu amenzi contravenţionale de până la 2.500 lei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.