Eveniment

ARMELE LA CONTROL!

Armă deţinută ilegal, descoperită de poliţişti

În  ziua de 26.09.2012, în urma unor verificări efectuate de poliţiştii Biroului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, a fost depistat M. Vasile de 41 ani din comuna Dracea, judeţul Teleorman, care deţinea ilegal la domiciliu o armă de tir cu aer comprimat supusă autorizării.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinere fără drept a unei arme neletale supuse autorizării şi uz de armă neletală fără drept, arma fiind ridicată în vederea cercetărilor.

*

În această perioadă este în desfăşurare o amplă acţiune a poliţiştilor, de verificare a tuturor deţinătorilor de arme neletale supuse autorizării, cei care desfăşoară activitatea fiind poliţiştii teleormăneni din cadrul IPJ Teleorman prin structura de specialitate Biroul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Teleorman, Adrian Ilicea, acţiunea are loc la nivel naţional şi are termen de finalizare sfârşitul anului. Numărul armelor neletale înregistrate la nivelul judeţului supuse autorizării este de 1.100 de arme, posesorii acestora fiind notificaţi în prealabil de către poliţişti cu privire la această acţiune. Se vor verifica condiţiile de păstrare a armelor, a valabilităţii documentelor în care sunt înscrise armele şi se va face instruirea persoanelor cu privire la modificările survenite în legislaţia în domeniu.

Odată cu verificarea întrunirii condiţiilor legale, deţinătorii acestui tip de arme sunt informaţi cu privire la obligaţiile legale stabilite în sarcina lor şi la sancţiunile prevăzute de lege pentru nerespectarea acestor obligaţii, astfel:

– Posesorii armelor neletale supuse autorizării au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu, reşedinţă sau, după caz, la locul de rezidenţă, într-un loc asigurat cu încuietori (fişet sau ladă metalică) astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.

Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 501 lei la 1.000 lei.

– Posesorii armelor neletale supuse autorizării cu destinaţia autoapărare au dreptul să poarte asupra lor doar o singură armă neletală destinată pentru autoapărare, aceasta păstrându-se obligatoriu, ascunsă vederii, în toc pe curea sau ham, fiind strict interzisă păstrarea  în genţi, poşete sau alte asemenea.

Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare, în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege, dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau suferă de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol în condiţiile în care poartă arma asupra sa precum şi neînsoţite de documentul care atestă dreptul de port şi folosire.

De asemenea pistolul şi muniţia nu se împrumută, nu se lasă în gaj, nu se vinde, decât cu respectarea condiţiilor legale şi nu se lasă în autoturism sau alte locuri de unde pot fi furate.

Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 1001 lei la 5.000 lei.

– Titularii dreptului de a purta şi folosi arme neletale, destinate pentru autoapărare, pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condiţiile legii sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

Pistolul se foloseşte, de regulă, la o distanţă mai mare de un metru, fără a fi ţintite organele vitale ale agresorului, respectându-se cu stricteţe recomandările fabricantului muniţiei.

Armele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv (armele cu aer comprimat) pot fi folosite în spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.

Uzul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

– Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri. În vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă, titularul acestuia este obligat să se prezinte înainte de împlinirea termenului de 5 ani, la structura de poliţie competentă în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa cu armele înscrise în permis, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată.

Neprezentarea în termenul prevăzut constituie motiv de anulare a dreptului de port şi folosire arme şi muniţii.

În cazul în care titularul dreptului nu depune arma şi a muniţia la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, aceasta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

– Deţinătorii armelor neletale sunt obligaţi să anunţe de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore, cel mai apropiat organ de poliţie despre dispariţia, pierderea sau furtul acestor arme.

Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei şi interdicţia autorizării pe o perioadă de 5 ani.

– Titularul permisului de armă este obligat să anunţe organul de poliţie competent teritorial, în termen de 10 zile de la data când au intervenit orice fel de schimbări care necesită modificarea unor menţiuni corespunzătoare din conţinutul documentului sau au fost folosite în întregime spaţiile destinate vizelor şi menţiunilor din permisul de armă.

Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.