Eveniment

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale, sancţionate de ISU Teleorman /Amenzi de peste 54.000 lei date operatorilor economici din domeniul agricol

Din luna septembrie, pompierii militari au intervenit, până în prezent, pentru stingerea a peste 450 de incendii care puteau produce pagube materiale importante prin propagarea la vecinătăți ori care puteau fi cauza unor accidente rutiere prin fumul dens degajat pe drumurile publice din apropiere, informează Inspectorul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman.

Potrivit sursei citate, cu toate că numărul intervențiilor este mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când erau înregistrate 794 de evenimente, situația tinde să ia amploare, motiv pentru care cetățenilor li se aduce la cunoștință faptul că arderea miriștiilor, resturilor vegetale și a vegetației uscate este interzisă conform legislației în vigoare, acestă faptă constituind contravenție ce poate fi sancționată cu amendă.

Personalul Inspecției de Prevenire din cadrul I.S.U. Teleorman a efectuat, până în prezent, 65 de controale de prevenire a incendiilor la operatorii economici din domeniul agricol, în urma cărora au constatat 193 de deficiențe, acestea fiind sancționate cu 338 de avertismente și 38 de amenzi contravenționale în cuantum de 54.500 lei. Totodată, pompierii au desfășurat și instruiri specifice cu personalul acestor obiective, au prezentat și înmânat măsuri de apărare împotriva incendiilor, cu obligativitatea afișării acestora la sediile controlate.

Pentru stoparea incendiilor de vegetație uscată și miriște, ISU Teleorman a transmis recomandări la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale, pentru intensificarea acțiunilor de prevenire de către componenta preventivă a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, la nivelul gospodăriilor cetățenești, prin informare directă a cetățenilor.

Pe de altă parte, informează ISU Teleorman, potrivit protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu, acțiunile de control la nivelul județului se vor intensifica, scopul fiind descurajarea acestor practicilor de eliberare a terenurilor de vegetația uscată prin folosirea focului deschis.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.