Normele europene impun ca fermierii să nu îşi mai ardă miriştile, considerându-se că vegetaţia existentă, dacă este încorporată în sol, va aduce beneficii viitoarei culturi.
Obişnuiţi să nu degaje terenul de resturile agricole şi să-şi ardă miriştile, fermierii teleormăneni, care solicită ajutoare de la APIA, trebuie să se adapteze noilor norme. Ei bine, mulţi caută să fenteze legea şi, pe furiş, ard în continuare miriştile, mizând pe faptul că nu vor fi prinşi şi vor putea solicita în continuare sprijin financiar. Deşi ştiu că arderea miriştilor este interzisă, îşi asumă acest risc şi, dacă sunt prinşi, asta este. Riscurile sunt de a plăti amendă până la a-şi pierde subvenţiile. Aceştia, dacă sunt prinşi de reprezentanţii APIA că au ars terenurile agricole de resturile vegetale, pot fi sancţionaţi pentru că îşi dau foc miriştilor, fermierii putând chiar să piardă subvenţia pe suprafaţă dacă se abat de la această regulă.
Pentru asigurarea “bunelor condiţii agricole şi de mediu”, APIA Teleorman a încheiat un protocol de colaborare cu ISU Teleorman şi Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu. Atunci când are loc un incendiu la o mirişte, ISU îi anunţă pe reprezentanţii APIA, aceştia din urmă făcând un control al terenului agricol şi să stabilească dacă trebuie sau nu sancţionat posesorul terenului şi în ce va consta sancţiunea. (C.P.)