Monica DUMITRESCU
Primăria Alexandria a oferit tuturor elevilor care au participat la concursul “1 Decembrie – moment istoric”, organizat cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, indiferent de locul pe care aceştia l-au ocupat pe podium, dar şi cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea lor, o excursie la Bucureşti pentru vizionarea unei piese de teatru. Promisiunea a fost respectată şi, prima serie, care a cuprins aproximativ 50 de elevi şi cadre didactice de la Liceul “Al. I. Cuza”, Liceul Tehnologic nr. 1, Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” şi Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din Alexandria, a mers la teatru în Bucureşti la sfârşitul săptămânii trecute, urmând ca după Anul Nou, când teatrele din Bucureşti îşi vor relua activitatea să meargă şi ceilalţi elevi.
Primul grupul de elevi şi profesori a fost invitat la Teatrul de Comedie din Bucureşti la piesa “O scrisoare pierdută”. Elevii şi profesorii alexăndreni au avut parte de un regal actoricesc, spectacolul regizat de Alexandru Dabija fiind construit în jurul lui Caţavencu, rol realizat magistral de Marcel Iureş pentru care actorul a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal în cadrul FestCo (Festivalul Comediei Româneşti) ediţia a X-a. Nu au fost mai prejos nici actorii Marius Florea Vizante în rolul lui Tipătescu, Mihaela Teleoaca – Zoe, George Mihăiţă în Dandanache sau Dorina Chiriac în Cetăţeanul turmentat, Florin Dobrovici – Farfuridi, Eugen Racoţi -Brânzovenescu.
Dascălii şi elevii din Alexandria au fost încântaţi de spectacol, cu atât mai mult cu cât mulţi dintre aceştia nu au reuşit să ajungă la o piesă de teatru profesionist în ultimii ani. Unii dintre elevi au recunoscut chiar faptul că se află pentru prima dată la un teatru în Bucureşti şi au considerat premiul oferit de Primăria Alexandria, un frumos dar de Crăciun.
Concursul “1 Decembrie – moment istoric”, în cadrul căruia fiecare unitate de învăţământ din Alexandria a fost invitată să pună în scenă un moment dedicat Zilei Naţionale cu o durată de aproximativ 10 minute a fost iniţiat Alexandra Drăguţ, reprezentanta compartimentului Cultură din cadrul Primăriei Alexandria. Jurizarea concursului a fost realizată, tot la invitaţia acesteia, de un juriu de excepţie din care au făcut parte regizorul Cătălin Saizescu, actriţa Magda Catone, coordonatorul Festivalului Ideo Ideis, Andreea Borţun, Valeria Gherghe, inspectorul şcolar general, şi Cătălin Borţun, muzeograf.
Au fost acordate premii consistente câştigătorilor, pentru toate categoriile de vârstă ( locul I – calculator; locul II – videoproiector; locul III – imprimantă), însă toţi participanţii au avut de câştigat, în ultimul moment, juriul şi organizatorii, impresionaţi de talentul, implicarea şi munca depusă de copii pentru susţinerea acestui eveniment, hotărând ca excursia la Bucureşti pentru vizionarea unei piese de teatru să fie acordată tuturor.