Social

Aproximativ 1800 de elevi teleormăneni trebuie să primească lunar contravaloarea abonamentelor de transport

Comisia de învăţământ de la Camera Deputaţilor s-a pronunţat, cu 15 voturi pentru şi două abţineri, în favoarea propunerii legislative susţinută de patru deputaţi PSD printre care se numără şi deputatul de Teleorman Cătălina Ştefănescu, prin care se reglementează decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. Cei patru deputaţi PSD propun ca în cazul transportului elevilor să fie introdus un plafon maxim, echivalent cu tariful mediu naţional, calculat de Ministerul Transporturilor pe baza datelor centralizate de la toţi operatorii rutieri de transport public de persoane interurban. Pentru operatorii care practică tarife mai mici sau egale cu tariful mediul naţional, nu vor exista modificări pentru nicio categorie de călători, în schimb, operatorii care practică tarife mai mari decât media naţională vor fi obligaţi ca exclusiv în cazul elevilor să aplice un tarif egal cu media naţională.

“Scopul acestei propuneri legislative este de a combate abandonul şcolar în rândul copiilor care provin din familii cu venituri mici ce nu pot acoperi cheltuielile de transport ale acestora. Măsura se va aplica doar pentru transportul elevilor. Pentru celelalte categorii de călători, vor rămâne valabile tarifele stabilite de operatorul de transport, indiferent de nivelul acestora”, a declarat deputatul Cătălina Ştefănescu.

Adoptarea propunerii legislative va asigura accesul egal la educaţie pentru toţi elevii şi va permite Ministerului Educaţiei Naţionale să estimeze corect fondurile pentru decontarea cheltuielilor de transport. În acest fel vor putea fi prevenite disfuncţiile care există în prezent în decontarea călătoriilor pentru elevi, susţin iniţiatorii proiectului.

Potrivit inspectorului şcolar general, prof. Valeria Gherghe, 1800 de elevi din Teleorman, în cea mai mare parte liceeni, au dreptul la decontarea cheltuielilor de navetă. Suma necesară lunar pentru decontarea navetei elevilor în anul şcolar trecut a fost de cca patru miliarde de lei vechi, o sumă imensă, pe care Ministerul Educaţiei nu a alocat-o la timp, ceea ce a făcut ca elevii să să-şi primească drepturile cu întârzieri de câteva luni. (M.D.)

One Comment

  1. Sa se acorde si cadrelor didactice decontul, asa este normal… !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.