Economie

Aproape 5,5 tone de zahăr şi alte 500 kg de orez, oprite definitiv de la comercializare

zaharProdusele cântăreau mai puţin decât cantitatea netă declarată

În perioada 25.02 – 08.03.2013, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor  Teleorman a desfăşurat o acţiune tematică de control privind modul în care se respectă prevederile legale referitoare la încadrarea în cantitatea netă sau volumul net al unor produse alimentare ambalate, de larg consum, respectiv zahăr, făină, orez, mălai, sare, comercializate în hipermarketuri, supermarketuri, depozite en-gros sau lanţuri mari de magazine. Potrivit comisarului şef adjunct al CJPC Teleorman, Cristiana Piper Savu, au fost controlaţi 12 operatori economici, din municipiile Alexandria, Turnu Măgurele şi Roşiorii de Vede şi oraşul Videle, din care 6 supermarketuri şi 6 depozite en-gros.

În timpul acţiunilor de control s-au constatat că la două supermarketuri din Alexandria unde s-a verificat încadrarea în cantitatea netă la zahăr tos şi orez acestea nu se încadrau în eroarea negativă tolerată prevăzută de legislaţia în vigoare. Astfel, în urma verificării lotului de 5.492 kg zahăr tos, pe un eşantion de 80 preambalate s-a constatat că un număr de 30 preambalate nu s-au încadrat în cantitatea netă declarată, 29 preambalate aveau o eroare negativă mai mare decât eroare negativă tolerată, iar un preambalat avea o eroare negativă mai mare decât dublul erorii negative tolerate. Altfel spus, numărul de unităţi necorespunzătoare este mai mare decât primul criteriu de respingere, întreg lotul de 5.492 kg zahăr fiind considerat neconform, şi oprit definitiv de la comercializare. S-a procedat la prelevarea unui număr de 7 preambalate, echivalent cu numărul de preambalate necorespunzătoare ce determină criteriul de respingere al lotului, ce a fost transmis la laboratorul Larex Bucureşti.

Conform Raportului de Încercări din 06.03.2013 şi a Raportului de Expertizare din 06.03.2013 a rezultat că produsul zahăr tos nu corespunde cu prevederile legale în vigoare, potrivit cărora se admite o eroare negativă tolerată de 15 g pentru cantitatea nominală cuprinsă între 500 şi 1.000 g.

În ceea ce priveşte orezul, în urma verificării lotului de 500 kg orez cu bob lung, pe un eşantion de 30 preambalate s-a constatat că un număr de 3 preambalate nu s-au încadrat în cantitatea netă declarată, având o eroare negativă mai mare decât eroare negativă tolerată, lotul de 500 kg orez a fost considerat neconform şi orpit definitiv de la comercializare.  S-a procedat la prelevarea unui număr de 3 preambalate, echivalent cu numărul de preambalate necorespunzătoare ce determină criteriul de respingere al lotului, ce a fost transmis la laboratorul Larex Bucureşti. Conform Raportului de Încercări din data de 06.03.2013 şi a Raportului de Expertizare din aceeaşi dată a rezultat că produsul orez cu bob lung, calitatea II, nu corespunde cu prevederile legale în vigoare potrivit cărora se admite o eroare negativă tolerată de 15 g pentru cantitatea nominală cuprinsă între 500 şi 1000 g.

Comisarul şef al CJPC Teleorman a mai precizat că în cadrul acţiunilor de control a mai fost verificată încadrarea în cantitatea netă şi alte produse alimentare ambalate, respectiv făină, mălai şi sare la care nu s-au constatat abateri de la cantitatea netă declarată.

În total, au fost verificate 42.717 kg produse alimentare ambalate,  în valoare de 129.035,22 lei, din care au fost oprite definitiv de la comercializare 7.171 kg produse alimentare ambalate a căror valoare se ridică la suma de 13.841 lei. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 2 amenzi contravenţionale în valoare de 10000 lei şi un avertisment. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.