Social

Aproape 400 de teleormăneni pot solicita reîntoarcerea în concediu pentru creșterea copilului sau prelungirea acestuia

În Şedinţa de Guvern din data de 22 iunie 2016 a fost aprobată Hotărârea Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.52/2011 și a intrat în vigoare vineri, 1 iulie 2016.

Potrivit AJPIS Teleorman, noua Hotărâre de Guvern aduce schimbări majore prin care se suplimentează în mod semnificativ beneficiile privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor şi, în acelaşi timp, contribuie în mod real la simplificarea procedurilor administrative în relaţia cu cetăţenii, la reducerea numărului de documente şi a timpului necesar pentru obţinerea beneficiilor.

Pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie care nu doresc modificarea opţiunii, majorarea cuantumului şi prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap, se va face în mod automat.

Schimbările importante privind majorările de cuantum ale beneficiilor se reflectă în faptul că limita minimă a indemnizației crește la 85% din salariul minim brut pe ţara garantat în plată, respectiv 1.063 lei (1.250 lei reprezintă salariul minim) față de 600 lei, cât este în prezent; limita maximă a indemnizației este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate; iar stimulentul de inserție se stabileşte la 50% din indemnizația minimă, respectiv va creşte de la 500 lei la 532 lei.

La nivelul județului, 348 de beneficiari ai stimulentului de inserție pot solicita reintrarea în concediu pentru creșterea copilului și 48 de persoane în concediu pentru creșterea copilului, opțiunea I, adică un an, pot solicita prelungirea concediului de creștere a copilului până la vârsta de 2 ani, fără a li se modifica indemnizația de creștere. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.