În vederea reducerii numărului de incendii de vegetație uscată, Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman atrage atenţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri, cu titlu sau fără titlu, că incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, în afara spațiilor autorizate, contravine prevederilor legale în vigoare.
Conform prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, cu modificările şi completările ulterioare, se interzice incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor de orice fel, eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate. De asemenea, nu se ard miriștile, turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă.
Proprietarii și deținători de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația atât de a nu arde, cât și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
Arderea nu reprezintă o metodă de degajare a terenurilor de resturile vegetale!
Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.
În urma incendiilor, în aer sunt eliberate cantități foarte mari de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră, iar cantitățile de pulberi în suspensie (PM10) și particule de funingine (PM2,5) cresc de 20 de ori. Acestea sunt unele din principalele cauze ale schimbărilor climatice dar pot cauza, chiar şi în cantităţi mici, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzând nu doar în atmosferă, dar şi în solul şi apele din preajmă.
Arderea miriştilor are consecinţe majore asupra biodiversităţii prin deteriorarea habitatelor păsărilor şi a animalelor, dispariţia unor specii de plante, instalarea unor specii rezistente la foc, care cu timpul pot deveni chiar invazive.
Arderile necontrolate pot genera pagube materiale însemnate prin incendierea locuinţelor, anexelor, fondului forestier, precum şi victime umane.
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea obligației proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde și de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.
Constituie infracțiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.