Economie

APIA Teleorman se pregăteşte de plata finală pentru campania 2014

apiaÎn cadrul Colegiului Prefectural care a avut loc marţi, 16 decembrie, în cadrul Instituţiei Prefectului Teleorman, a fost prezentat raportul privind stadiul acordării sprijinului financiar în agricultură la sfârşitul anului 2014. Potrivit directorului APIA, la nivelul judeţului Teleorman, pentru anul 2014, s-au primit 20.434 cereri de plată pe schema SAPS, care însumează o suprafaţă solicitată la plată de 426.772 ha, pentru toate cele 20.434 de cereri finalizându-se controalele administrative, precum şi controalele pe teren.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură- CJ Teleorman a început, din 16 octombrie, să autorizeze plata „în avans” către fermierii care au depus cereri de plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, respectiv suma de 69.00 euro/ha, din cei 139.29 euro/ha din schema SAPS. Suma totală autorizată în perioada octombrie – noiembrie pentru plata în avans la nivel de judeţ a fost de 29.32 milioane euro, de acest avans au beneficiat toţi fermierii pentru care s-a efectuat verificarea necesară îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate. Acţiunea de autorizare plata în avans a fost încheiată pe 14 noiembrie.

În perioada imediat următoare se derulează autorizarea pentru plata regulară (finală) aferentă campaniei 2014, plăţile efectuându-se în primă fază pentru măsurile derulate din Axa II – dezvoltare rurală, respectiv pentru măsurile din zonele defavorizate şi cele de agromediu. La nivelul judeţului Teleorman sunt 137 fermieri cu solicitări pentru plata din Axa II – agromediu, cuantumul plăţilor directe fiind de 130 euro/ha.

Potrivit APIA, cuantumurile plăţilor directe care se acordă în această perioadă în agricultură sunt de 69.29 euro/ha rămas de primit după aplicarea reducerii liniare şi scăderea avansului acordat pentru schema SAPS şi de 19.81 euro/ha plată pentru schema ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT), în cadrul plăţilor naţionale directe complementare (PNDC). (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.