Economie

APIA: pentru incendierea intenţionată a terenurilor agricole se aplică sancţiunea maximă

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente este strict interzisă, conform APIA, care precizează că fermierii au obligaţia de a respecta Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC8). Cele două condiţii se referă fie la arderea miriştilor şi resturilor vegetale pe terenul arabil – GAEC 5, fie la arderea vegetaţiei pajiştilor permanente – GAEC 8, precum şi sancţiunile ce se aplică prin încălcarea acestora. Astfel, obiectivul GAEC 5 este acela de menţinere a materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă, iar agricultorilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri la suma totală de plată indiferent de suprafaţa arsă.

În ceea ce priveşte arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, agricultorilor care nu respectă această condiţii li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor şi excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă.

De precizat că în anul 2012, între APIA, Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă s-a încheiat un protocol privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu, prin intermediul căruia, se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii. În anul 2013, deşi pompierii au intervenit în câteva cazuri de arderi ale suprafeţelor de teren arabil, acestea au fost se pare produse accidental, mai mult din vina şoferilor care aruncă ţigări aprinse pe geam, şi mai puţin din cauza fermierilor. Aceştia din urmă se pare au renunţat să degajeze terenul de resturile vegetale prin ardere, mai ales că sancţiunile sunt destul de aspre, ultima decizie a APIA în ceea ce priveşte sancţionarea fermierilor care nu respectă cele două condiţii, fiind de încadrarea faptei la “gravitate mare” şi implicit aplicarea sancţiunii maxime în acest sens, sancţiune care prevede reducerea cea mai mare din suma totală de plată către fermier, indiferent de suprafaţa arsă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.