Economie

APIA eliberează adeverinţe pentru fermierii aflaţi în eşantioanele de control şi pentru care controlul pe teren nu s-a finalizat

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează prin intermediul unui comunicat remis pe 28 decembrie că eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă si beneficiarii Plăţii redistributive – Campania 2015, care sunt în eșantionul de control pe teren și pentru care controlul pe teren nu este finalizat.

Potrivit actelor adiţionale, la solicitarea scrisă a fermierului, centrul judeţean sau local APIA unde acesta a depus cererea în Campania SAPS 2015 va elibera o Adeverinţă prin care confirmă faptul că Beneficiarul a depus cerere unică de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2015 şi că s-a efectuat controlul administrativ asupra cererii de plată, până la data emiterii Adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare.

De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS și plății redistributive, dar şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Toate celelalte prevederi ale Convenției rămân neschimbate. Astfel, valoarea creditului va fi de până la 90% din suma cuvenită aferentă SAPS și Plăţii redistributive.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie.

Toate actele adiţionale încheiate între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Bancă şi Fondul de Garantare vor fi postate pe site-ul APIA la adresa www.apia.org.ro, în sectiunea Convenții, acorduri, protocoale.

În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 703/ 23.07.2013 privind aprobarea condiţiilor în care se vor încheia Convenţiile dintre instituţiile financiare bancare și nebancare și Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate prin Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură, Banca trebuie să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăţilor directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului să fie în limita de 1%. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.