Economie

APIA desfăşoară acţiuni de control la faţa locului pentru verificarea suprafeţelelor declarate în cererile pe suprafaţă

În această perioadă, inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură desfăşoară acţiuni de control la faţa locului în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată. Din totalul suprafeţei pentru care au fost depuse cereri s-a verificat o suprafaţă de mai bine de 725.000 de hectare.

La nivelul judeţului Teleorman, la finele Campaniei de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă, pentru anul 2014, au fost depuse circa 20.400 de cereri, pentru o suprafaţă de peste 437.700 hectare.

Dacă se constată că suprafeţele au fost supradeclarate, fermierii trebuie să prezinte documente justificatoare. Aceste documente sunt, după caz, titlul de proprietate sau alte documente doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului pentru care a depus cererea de plată, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere în participaţiune, contractul de închiriere, contractul de comodat sau înscrisuri sub semnătură privată.

Pentru fermierii care au declarat suprafeţe mai mari decât cele cuprinse în documentele doveditoare ale dreptului de utilizare şi a utilizării terenului se va completa formularul S1-corectare, iar suprafaţa va fi redusă conform documentelor doveditoare.

Dacă fermierii îşi menţin declaraţiile iniţiale, susţinuţi fiind de documentele doveditoare ale dreptului de utilizare şi a utilizării suprafeţelor declarate, aceştia sunt convocaţi pentru verificarea veridicităţii declaraţiei în teren şi sunt informaţi că pot suporta sancţiuni, în funcţie de suprafeţele confirmate la măsurătoare.

Lipsa documentelor doveditoare de la dosarul cererii de plată pe suprafaţă determină sancţionarea fermierului prin reducerea suprafeţei parcelei la 0 hectare, adică acesta nu va primi niciun leu în contul subvenţiei.

Dacă doi fermieri solicită subvenţia pentru aceeaşi parcelă, plata directă pe suprafaţă nu se acordă niciunuia dintre solicitanţi, până când o instanţă judecătorească nu se va pronunţa în vafoarea unuia sau altuoa dintre cei doi fermieri.

În caz de supradeclarare, se aplică o serie de reguli europene pentru calculul subvenţiei pe suprafaţă. Dacă suprafaţa declarată în cadrul uneia dintre schemele de ajutor pe suprafaţă, cu excepţia celor pentru cartofii folosiţi la producerea de amidon şi pentru seminţe, este mai mare decât suprafaţa determinată, ajutorul se calculează pe baza suprafeţei determinate, din care se scade dublul diferenţei constatate, dacă aceasta depăşeşte 3% sau două hectare, fără a depăşi însă 20% din suprafaţa determinată.

În cazul în care diferenţa constatată este mai mare de 20% din suprafaţa determinată, nu se acoră nici un ajutor pe suprafaţă pentru culturi. Dacă diferenţa este mai mare de 50%, agricultorul este, de asemenea, exclus de la primirea unei sume egale cu suma corespunzătoare diferenţei dintre suprafaţa determinată.

Suma aferentă suprafeţei supradeclarate se recuperează de la fermier. Dacă suma nu poate fi recuperată în întregime în decursul celor trei ani calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării, soldul se anulează. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.