Economie

APIA a demarat autorizarea plății finale pentru fermierii care au depus cereri unice de plată

Începând cu 1 decembrie 2016, APIA a demarat procesarea și autorizarea plății finale pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în cadrul Campaniei 2016.

Până la data de 20 decembrie au fost autorizaţi la plata finală un număr de aproape 14.414 fermieri cu suma totală de 2,31 milioane euro. Au fost autorizaţi numai fermierii “mici”, cei care beneficiază de plăţi în cuantum de până la 2.000 euro pe exploataţie, precum şi cei care nu sunt selectaţi la controlul pe teren sau care nu au nereguli neclarificate încă.

Pentru fermierii care depăşesc acest cuantum, începând cu anul 2016 în România se aplică prevederile Regulamentului European privind “Disciplina financiară”, conform cărora “pentru a se asigura respectarea plafoanelor anuale stabilite de Regulamentul (UE, Euratom) nr 1311/2013 pentru finanțarea cheltuielilor legate de piață și a plăților directe, se stabilește o rată de ajustare a plăților atunci când previziunile privind finanțarea măsurilor finanțate în cadrul subplafonului în cauză pentru un anumit exercițiu financiar arată că plafoanele anuale aplicabile vor fi depășite”.

Prevederile anterioare se aplică numai plăților directe care depășesc 2.000 de euro și care urmează să fie acordate fermierilor în anul calendaristic corespunzător.

În acest sens, în sistemul informatic al APIA s-a implementat recent parametrul pentru aplicarea ratei de ajustare, astfel încât începând din aceste zile va fi posibil autorizarea pentru plata finală a fermierilor impactați de prevederile regulamentare menţionate mai sus, respectiv circa 2.500 de fermieri, aprecizat directorul APIA Teleorman, Eugen Coman, în cadrul Colegiului Prefectural din data de 20 decembrie 2016. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.